טוב דיברתי עם דיין, ידיד נעורים, על סיפור גניבת החמץ. הוא הסכים שהקניין לא פוקע מעיקרו כאשר הגוי מחליט לא לשלם את שאר הכסף וצריך לעשות העברת בעלות מחדש כדי להקנות את החמץ ליהודים.
מצד שני הוא חלק על המסקנה לפיה הביטוח לא צריך לשלם על החמץ. בסופו של דבר ביטוח הוא סוג של אופציה וכמו כל אופציה אין באמת סיבה למה אי אפשר לממש אותה על רכוש של אחרים. מה שחשוב באופציה זו הערכת הסתברויות של המוכר והקונה. הסיבה שביטוח לא חל על רכוש של אחרים היא כי חוק הביטוח אוסר זאת. לא בגלל שהגיונית הביטוח לא יכול לבטח. הביטוח בהחלט יכול לבטח כל אירוע באשר הוא ורק מסיבות חוקיות הוא יוגבל לאירועים הקשורים לרכוש האישי. עם חמץ יכול להיות שאפילו המגבלות הקנייניות יוחרגו (הוא לא הרחיב על הסיבות להחרגה).
הבן שלי הוסיף שניתן להסתכל על בעלי הסופרמרקט כעל שומרים וכאן ניתן לדון האם שומרי חינם או שומרי שכר. אולי הביטוח חל עליהם בתור שומרים ולא בתור בעלים.
אין ספק שהסיפור הזה מעניין יותר ממה שחשבתי בתחילה.
ממש כמו בג"ץ, הביטוח יתרץ קושיות ובעיות בצורה הנוחה לו ויוביל אותו בצורה הנוחה לרועה החשבונות שלו.
מדוע הנושא כל כך מעניין?
אהבתיאהבתי
מבחינה מעשית אין ספק שהביטוח יעשה מה בראש שלו. ועדין הנושא מעניין כי זו הפעם הראשונה שמצאתי השלכה מעשית בעולם הזה לפעולה הזו של מכירת חמץ. תמיד היה ברור לי שזו מכירה לכל דבר ומבחינה רוחנית היא מונעת נזק מבעלי חנויות ומאפשרת לי לקנות חמץ אחר הפסח (יש גזרת חכמים לקנות חמץ שעבר עליו הפסח באיסור) ועדין לא היתה לי השלכה מעשית. וכאן לראשונה קיבלתי השלכה מעשית, לא כאשר החמץ נשאר בעין וחוזר למוכרים אלא כשהוא לא נשאר בעין, כאשר הוא נגנב. איזה מגניב.
אהבתיאהבתי
אוף טופיק,
אולי ידבר למי שביטא הסתייגות מתרומות אברים.
ובשולים, בעיני דוגמא להספד כתוב היטב.
(למרות שהוא מתייחס לנפטר שמעולם לא שמעתי עליו, קראתי את ההספד עד תומו).
https://kehilatkodeschnimandesland.wordpress.com/2023/04/30/%d7%a2%d7%9c-%d7%94%d7%a8%d7%91-%d7%90%d7%91%d7%a8%d7%94%d7%9d-%d7%99%d7%a9%d7%a2%d7%99%d7%94%d7%95-%d7%94%d7%91%d7%a8-%d7%9e%d7%99%d7%99%d7%a1%d7%93-%d7%9e%d7%aa%d7%a0%d7%aa-%d7%97%d7%99%d7%99%d7%9d/
אהבתיLiked by 1 person
מצד אחד יש פיתוי לעשות זאת. מצד שני אני תוהה האם השתלת כליה היא באמת פתרון נכון. שיחות שניהלתי עם אנשים שונים גרמו לי לפקפק החל מהסיכון שיש בהשתלת כליה לתורם ולנתרם וכלה בשאלה האם באמת חיים לצד דיאליזה מתמדת הם בלתי אפשריים.
לא יודע.
אהבתיאהבתי
ברור שקיימים סיכונים, לא מבוטלים, הן לתורם הכלייה והן למושתל הכלייה.
השאלה היא תמיד לגבי הסיכונים והסיכויים ביחס לאלטרנטיבות.
לא ניתן להתעלם מהעובדה שתוחלת החיים של מטופלי דיאליזה קצרה (נמדדת בשנים ספורות), ואיכות חייהם עלובה למדי.
יתכן ש*בעתיד* הרפואה תמצא חלופות טובות משמעותית מהשתלת כליות מהחי. אך למיטב ידיעתי – אנו עדין מאוד רחוקים מפריצת דרך בתחום זה.
###############
https://medlead.co.il/%D7%93%D7%99%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%96%D7%94-%D7%AA%D7%95%D7%97%D7%9C%D7%AA-%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D/
קטע מהכתבה:
" … כמה זמן חיים עם דיאליזה?
להבדיל מהשתלת כליה המהווה פתרון קבוע, דיאליזה היא פתרון זמני בלבד. דיאליזה מאפשרת תוחלת חיים של עד כ-6 שנים. זאת משום שהיא יכולה להחליף את תפקוד הכליות ברמה של כ-10% בלבד. כמו כן, בכל יום שעובר רקמת הכליה ניזוקה עוד ועוד כאשר אין אפשרות לרפא רקמה שנפגעה. נשאלת השאלה מה זה דיאליזה? דיאליזה היא טיפול שנועד לבצע את תפקידן של הכליות כלומר לסלק פסולת מהדם. על מנת לבצע טיפול דיאליזה ביעילות, נפח דם גדול חייב לעבור מהגוף אל סליל הדיאליזה. היות והדם זורם אל סליל הדיאליזה דרך וריד ולא עורק, יש להגדיל את הנפח שלו כהכנה לטיפול.
שמו המקצועי של הוריד המוגדל הוא פיסטולה כאשר הגדלת הוריד נעשית בניתוח פיסטולה לדיאליזה בהרדמה מקומית. במהלך הניתוח, יוצרים חיבור בין העורק לבין הוריד לעתים באזור המרפק, ולעתים באזור שורש כף היד או כל מיקום אופטימאלי אחר. הוריד שדרכו זורמת כמות גוברת של דם נקרא שאנט. לרוב לאחר ארבעה עד שישה שבועות זרימת הדם גבוהה דיה כדי לבצע חיבור לדיאליזה. כאשר מצב הורידים של החולה אינו מאפשר ביצוע ניתוח פיסטולה לדיאליזה, משתמשים בשאנט מלאכותי בשם גרפט. הגרפט הוא שתל שמורכב מחומר סינתטי. קצה אחד של שתל מחובר לעורק והקצה השני לוריד וכך זרימת הדם מוגדלת עד לנפח שמאפשר ביצוע דיאליזה. יש לציין כי על אף ההליך הפשוט יחסית של ביצוע השאנט, הוא עלול להסתבך בנוסף לתופעות הלוואי והסיבוכים של הדיאליזה עצמה.
" …
כגון: זיהומים והפרעות מטבוליות.
תופעות לוואי
לטיפולי הדיאליזה, תופעות לוואי קשות המשבשות את חיי המטופלים ולעתים מסכנות חיים. לפיכך יש להיות ערניים לתופעות אלו.
בין התופעות הקריטיות, ניתן למנות לחץ דם לא מאוזן – גבוה מידי או נמוך מידי, מחלות עצם, מחלות לב, זיהומים ופגיעה במערכות העצבים.
בנוסף, מטופלים סובלים מתופעות שמקשות עליהם ברמה היומיומית כגון: בחילות והקאות, חום וצמרמורות, כאבי ראש, יובש, תשישות גבוהה וגרד. כתוצאה מתופעות אלו מטופלים עלולים לאבד את מקור פרנסתם וכן ליפול לנטל על משפחתם.
כמו כן, הם סובלים לעתים מאין אונות ופגיעה בחיי הזוגיות וכן מבעיות קוגניטיביות שבתוכן פגיעה ביכולת המוטורית וביכולת הדיבור. בנוסף, כתוצאה מחוסר התיאבון חולי דיאליזה סובלים לרוב מתת-תזונה. לכן, יש להתאים תזונה לחולי כליות המטופלים בדיאליזה. תזונה זו צריכה לכלול חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוה כמו למשל עוף וביצים. יחד עם זאת חשוב לציין שחובה להתייעץ עם רופא נפרולוג כאשר יש להתאים את התפריט לכל מטופל באופן אישי …"
אהבתיLiked by 1 person