במצב העניינים הנוכחי נראה שהרפורמה המשפטית של תיקון מנגנון בחירת השופטים שהכורזה בקול תרועה רמה הלכה קפוט. הרגע שבו הממשלה מצמצה ומציעה תיקון חד צדדי זה הרגע שבו ברור שבו הרפורמה לא תעבור. הקואליציה לא תמנה נשיא לבית המשפט העליון והניסיון שלה להבטיח רוב לקואליציה במינוי השופטים יכשל. זה אפילו לא יגיע לבג"ץ שיפסול את החוק כפוגע בהפרדת רשויות ולפיכך ב"עקרונות השיטה". מורדי הליכוד כמו ברקת, גלנט, ביטן, דני דנון ואחרים כבר יורידו את הרוב שיש לקואליציה בכנסת. יריב לוין עדין מכריז על דבקותו ביעד אבל ברור שהסיפור גמור.
יש לכישלון גורמים רבים. השיטה המעוותת שאימצו לוין ורוטמן בעקבות הצעתו של שמעון נטף ששימרה את השופטים בוועדה גרמה לכך שבמקום לשים את הענין העקרוני בליבת השינוי – מינוי שופטים ביד שופטים פוגע בהפרדת הרשויות – נשארנו בפועל עם אותו דבר עם הבטחה שהקואליציה תוכל לשלוט במינוי נשיא בית המשפט העליון (מה שלא יקרה). נוסף לכך הכישלון בשיתוף גורמים מהאפוזיציה במתווה שהיה הופך אותו לממלכתי ולכן חסין מביקורת של בג"ץ ולו במחיר של ירידת השליטה של הקואליציה במינוי השופטים השאיר את הקואליציה חשופה במערכה הכבדה נגדה. הבגידה של הנשיא לא תרמה לעניין. ולבסוף, ולא פחות מכל הגורמים הקודמים, כסילותו של בן גביר (שהתברר כמאכזב בצורה בלתי רגילה) בניסיון שלו להשליט את מרותו על המשטרה בעניין חסימת הכבישים בהפגנות נתנה לבג"ץ את התירוץ לשחרר עוד גוף שלטוני מסמכות השר. וכך הבהירה לממשלה את אובדן השליטה במערכת הביצועית. עכשיו בנוסף לשר המשפטים העציץ יש לנו גם שר ביטחון פנים עציץ. כפיים לבן גביר. בקצב הזה נקבל את כל הממשלה עציצים עד סוף הקדנציה. הדמוקרטיה המהותית עשתה עוד צעדים להשליט את מרותה על הממשלה. ישראל הולכת ומשתלבת במרחב כפי ששירה אדרי מטוויטר כותבת כבר מזמן. זה כבר לא העם שקובע מדיניות דרך נבחריו ואוכף אותה על הפקידות אלא גורמים לא נבחרים אשר ממנים את עצמם. התואנות משתנות אך התוצאה הסופית נשמרת. אין מקום לתהליך של ההיזון מחדש מצד הנשלטים לבקרה על השלטון. האחריות נשארת אצל הממשלה הנבחרת. הסמכות כבר מזמן לא.
ועם זאת למרות הכישלון לא חייבים להרים ידים לחלוטין ולקבל את שלטון הדמוקרטיה המהותית. גם אם הפסדנו בקרב עדין אפשר להמשיך במאבק הבלימה נגד הדמוקרטיה המהותית. שכן בסופו של דבר השאלה המרכזית של הרפורמה היא מה מקור הסמכות, העם או התבונה? אהרן ברק טען כי מקור הסמכות היא התבונה והתבונה היא זו שמאצילה את זכות הבחירה לאנשים. לכן התבונה שאותה מייצגים השופטים נמצאת מעל האזרחים. מימוש זכות הבחירה זו דמוקרטיה פרצודרלית כמו הצבעה לעירייה אבל דמוקרטיה פרצדורלית לפי שיטת ברק וחסידיו המשפטנים לא יכולה לעמוד מעל הדמוקרטיה המהותית. ברק טועה. בלי דמוקרטיה פרצדורלית גם הדמקורטיה המהותית לא תעמוד. סמכות השופטים באה מהעם והעם מביע את רצונו על ידי נציגיו. ניתן להתווכח מה שיטת הבחירה האופטימילית של שופטים. מה שלא ניתן להתווכח זה על שיטת ההדחה של שופטים. מי שצריכים להדיח שופטים זה העם דרך נציגיו בכנסת. אני מסכים עם המחאה שהשלטון לא צריך להדיח שופטים וזו באמת אחת הבעיות שהיו לי עם ההצעה של לוין ורוטמן. לפי ההצעה שלהם היה מאד קל לשלטון להדיח שופטים למרות המגבלה של 7 נציגים. מספיק שימנו נשיא בית משפט עליון לטעמם וישיגו עוד שופט בדימוס לפי דרכם ואפשר להתחיל להדיח שופטים באופן מזורז. זו פגיעה גדולה מידי באי תלות של שופטים בממשלה. שופטים לא צריכים להיות תלויים בממשלה. אבל אי תלות בממשלה איננה אומרת אי תלות בציבור. לציבור צריך שיהיה כוח להדיח שופטים אם הם מועלים בתפקידם.
כיום בשיטה הקיימת אין דרך שהציבור יכול להדיח את שופטים אם השופטים לא מסכימים לכך. וכפי שהתברר מהדיון עם א-מחיה תומכי הדמוקרטיה המהותית מעולם לא טרחו לחשוב כיצד העם יבקר את השומרים. את זה צריך לתקן. צריך לקבוע כי שר המשפטים באישור של 80% מוועדת חוק ומשפט בכנסת יכול להדיח שופטי שלום ובית משפט מחוזי ובאישור של 90 חברי כנסת יכול הדיח שופט בית משפט עליון ועל זה צריך להתעקש. בסוגיה זו גם ניתן להשיג הסכמה מצד גנץ ואחרים מהאופוזיציה. אי תלות של השופטים בממשלה נשמרת מחד ומאידך עליונות העם מאושררת. העובדה שעכשיו אנחנו מפסידים לא מחייבת להשאיר את המצב לגמרי כמות שהיה. צריך פסקת התגברות ברוב כלשהו וצריך גם שהכנסת תוכל להדיח שופטים שמעלו בתפקידם. בלי זה הדמוקרטיה שלנו כבר לא תשאר דמוקרטיה. אולי היא תהיה דמוקרטיה "מהותית" כמו שיש דמוקרטיה "עממית" ורפובליקה "איסלמית" אבל דמוקרטיה במובן הפשוט של שלטון העם כבר לא תהיה קיימת.
כללית, אני לא חושב שנאמרה המילה האחרונה והשלטון יחזור גם יחזור לבוחרים.
אבל צריך להתנהל נכונה ולא מתוך נקמנות.
הממשלה לא פעלה מתוך השיקולים הנכונים של החזרת השליטה לעם, והתוצאות אכזבו.
עדיין יש הרבה מה לעשות בשביל לשפר את המצב. זה לא רק רפורמה או לא רפורמה.
אהבתיLiked by 1 person
לא ברורה לי הטענה שהממשלה לא פעלה מתוך השיקולים של החזרת השילטון לעם. ה"דמוקרטיה-המהותית" צדקה כשהעריכה שהתבונה שאותה מייצגים השופטים נמצאת מעל האזרחים, שטיפת המוח שהיא העבירה להם בעת ההפגנות הצליחה לשבור ממשלה נבחרת. אולי הפתרון הוא שהממשלה תביא למשאל עם את הרפורמה. למרות שהבחירות היו משאל העם. נראה שהימין דואג יותר לשלמות העם מהשמאל.
אהבתיאהבתי
אני מקבל את טענת ביגמן למשל שהיה צריך להפוך את הדיון מ"ממשלה/קואליציה מול בית המשפט" ל"כנסת מול בית המשפט".
אהבתיLiked by 1 person
איפה אני אומר שהממשלה לא פעלה ממניעים של החזרת השלטון לעם? אולי זה משתמע מהדברים אבל אם אפשר משפט שאומר את זה יהיה לי יותר ברור למה אתה מתכוון
אהבתיאהבתי
עתידן, הנה ביגמן שיאיר מדבר עליו:
אהבתיLiked by 1 person
י.ד. כתב:
" …למרות הכישלון לא חייבים להרים ידים לחלוטין ולקבל את שלטון הדמוקרטיה המהותית. גם אם הפסדנו בקרב עדין אפשר להמשיך במאבק הבלימה נגד הדמוקרטיה המהותית. …."
————
לתפיסתי מדובר על הפסד נוסף, בסדרת קרבות ארוכה.
מצד שני,אני מסכימה שאף אחד מהצדדים הלוחמים לא עתיד להעלם, וצפויים לנו סבבי קרבות נוספים.
כרגע הימין הישראלי ממשיך את "אסטרטגית" הכניעה שלו למאיימים, ותשלום דמי פרוטקשיין לסחטנים. אבדן המשילות לבדווים בנגב ולחיזבאללה בצפון אמנם "קונה" עבורנו שקט זמני, אך לכולם ברור שבמוקדם או במאוחר תפרוץ מלחמה נוספת. באופן דומה להחריד גם הכניעה העכשוית למאיימים בהפיכה צבאית שקטה ובמיטוט הכלכלה ויחסי החוץ של ישראל.
בכל המקרים הנ'ל זהו ויתור על משילות (בכל מונחי המושג) לטובת המשך שגרת החיים.
ניתן רק לקוות שבסבב המלחמה הבא הימין יצליח לשפר משמעותית את עמדותיו.
בסבב הבא יעמדו לרשותו:
– הלקחים שיצליח להפיק מכשלונות הסבב הנוכחי
– היתרון הדמוגרפי של הימין (ובהבט השלילי גם גל הירידה הצפוי של אליטות השמאל) +
– המודעות הגדולה מתמיד של רוב מצביעיו לחומרת הבעייה של אי איזון בין הרשויות +
– המודעות הגוברת של הימין לנחיתותו במאחזים רבים מדי של האליטות הוותיקות (ונחישותו לשנות, בהדרגה ההכרחית, את המצב)
אהבתיLiked by 2 אנשים
י.ד. כתב:
" … בסופו של דבר השאלה המרכזית של הרפורמה היא מה מקור הסמכות, העם או התבונה? … " +
" …. ברק טועה. בלי דמוקרטיה פרצדורלית גם הדמקורטיה המהותית לא תעמוד. סמכות השופטים באה מהעם והעם מביע את רצונו על ידי נציגיו …"
—————–
((( כפי שניתן להבין מתגובותי הקודמות – איני חושבת שניסוח כזה או אחר של חוקים, שמטרתם להשפיע על העוצמה היחסית של הרשויות (כלומר של מגזרי אוכלוסייה) – היה יוצר תגובות שונות. מטרת המוחים הייתה לקבל כניעה ללא תנאים מוקדמים. לא להתפשר. לגנץ, לדוגמא, לא היה יכול להיות אומץ להתפשר מול מחנהו )))
בהתייחס למקור הסמכות:
עד לפני כמה עשרות או מאות שנים היה מאוד מקובל, ברוב כדור הארץ, שמקור הסמכות של השופטים היה
-השליט / המלך (שמקור סמכותו כנראה אלוהי) או
– הפוליטבירו / ראשי המפלגה הקומוניסטית או
– האפיפיור / האייתולות / מועצת גדולי התורה (כלומר ראשי הסמכות הדתית)
– או איזשהו מוסד סופר אליטיסטי אחר.
גם כיום, זה מה שמקובל ברוב המדינות.
כלומר, התפיסה הדמוקרטית, לפיה מקור כל הסמכות השיפוטית הם המוני העם – זו תפיסה די חדשנית
שמותקפת מכל הכיוונים האפשרים.
על אחת כמה וכמה מותקפת הטענה שלכל אחד מהאזרחים (או מהתושבים במדינה או מתושבי כדור הארץ) מגיע קול שווה לקולו של כל אחד אחר.
רק לאחרונה נטען בישראל שזכות הבחירה אמורה להינתן רק "למי שתורם". כלומר, בלי לאמר זאת במפורש, אסור לאפשר לחרדים להצביע. או, לכל הפחות, לתת לחרדי קול אחד ולטייס "מתנדב" חשוב – לפחות שלושה קולות.
הציפוי הדמוקרטי הוא מאוד דקיק ומשמש יותר מס שפתים מאשר שיקוף האמונות העמוקות ביותר.
אהבתיLiked by 1 person
יש בהכלה משום הליכה בדרכו של הקב"ה ולפיכך ממידת מלכות – מה הוא מאריך אפו
לרשעים ולא עושה בהם דין מיידי (מסכת יומא דף סח) אף הימין מאריך אפו לרשעים
ולא עושה בהם דין מיידי 😉
אהבתיLiked by 1 person
עמדתו של מאפיהו בנושא האיומים בהפיכה צבאית.
(אני מסכימה אתו לגבי המוטיבציות של חלק מבכירי הצבא והתקשורת בישראל, אך חולקת על עצם היתכנות של מימוש האיומים).
https://mafyahu.wordpress.com/2023/03/22/%d7%94%d7%90%d7%9d-%d7%93%d7%99%d7%a7%d7%98%d7%98%d7%95%d7%a7%d7%a8%d7%94-%d7%99%d7%9e%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%9c-%d7%9e%d7%a9%d7%a4%d7%98%d7%99%d7%aa-%d7%a2%d7%93%d7%99%d7%a4%d7%94/comment-page-1/#comment-5375
אהבתיאהבתי
הנקודה היא שלא צריך הפיכה צבאית גלויה. איום מרומז יחד עם קיצוץ סמכויות של הממשלה עושה את העבודה יפה מאד. למה לעשות מהפכה צבאית גלויה אם כל מה שנדרש זה ריקון סמכויית הממשלה מתוכן?
אהבתיLiked by 3 אנשים
י.ד, יאיר שהעלה שהממשלה לא פעלה מתוך השיקולים של החזרת השילטון לעם. האם אין החזרת השילטון לכנסת היא החזרת השילטון לעם?
"איני חושבת שניסוח כזה או אחר של חוקים, שמטרתם להשפיע על העוצמה היחסית של הרשויות (כלומר של מגזרי אוכלוסייה) – היה יוצר תגובות שונות. מטרת המוחים הייתה לקבל כניעה ללא תנאים מוקדמים. לא להתפשר"
בהחלט כך, המטרה היא להגיע לבחירות שישיות. להביא את נתניהו לנבצרות להפיל את הממשלה ולהגיע לבחירות.
זו הפיכה. השלב הנוכחי כפי שאומר י.ד הוא ריקון סמכויות הממשלה מתוכן וזה מתחולל. אין לממשלה שום יכולת להגיב, אלא אם תוציא את קהל הבוחרים שלה לרחובות.
https://tovnews.co.il/55737
אהבתיLiked by 2 אנשים
יתכן שאם הסממן *הראשון* של השתמטות משירות מילואים ( ואיום מרומז בהפיכה צבאית) היה זוכה לתגובה מאוד תקיפה ונחרצת – התופעה המדאיגה הזו לא הייתה מתפשטת ומתגברת. אך השתיקה / ההכלה של התופעה (כולל מצד הרמטכ'ל, שר הביטחון וראש הממשלה) הפכו אותה לכמעט לגיטימית. עכשיו כבר יהיה קשה לעצור את הסחף.
נדמה לי שכל הורה לילדים מתלבט מתי חכם יותר להכיל / להבליג / להתעלם ומתי חכם יותר להגיב בתקיפות ובנחרצות מייד לאחר הסממן המדאיג או המכעיס *הראשון*. בניסיון לקטוע את ההתנהגות הבעייתית לפני שתתעצם ותתקבע. אך פעמים רבות מדי אנו מסוגלים להבחין בין שני המצבים רק בדיעבד.
אני מוכנה לקבל שהחוכמה להבחין באיזה נסיבות ראוי להכיל ובאיזה ראוי להגיב מיידית בחריפות, מראש (ולא רק בדיעבד) זו חוכמה אלוהית.
אהבתיLiked by 2 אנשים
אנחנו פשוט מנסים להבדיל בין השלטון כפונקציה של קואליציה עכשווית לבין נציגות העם שהיא כללית יותר. השלטון נמצא ברוב כי רובו ככולו אבל לפעמים בשאלות מהותיות יותר אנחנו רוצים הסכמה לאומית רחבה יותר שנמצאת בכנסת
באשר למשאלות המוחים אינני יודע אם יש תשובה ברורה למה הם באמת שואפים אפילו לעצמם.
אהבתיLiked by 1 person
לעתידן,
כתבת:
" … . אין לממשלה שום יכולת להגיב, אלא אם תוציא את קהל הבוחרים שלה לרחובות."
—————–
להערכתי הוצאת המונים לרחובות לא לא תפסיק את גלי המחאה. יתכן שהפגנה ענקית, של מיליון איש, תעלה את המורל ה
אהבתיאהבתי
(תגובתי נקטעה)
המורל השפוף של מצביעי הקואליציה. מטרה ראויה כשלעצמה.
אך מה שיצליח למנוע את העברת השלטון לאופוזיציה זה רק שמירה על הקואליציה כך שלא תתפורר. ובעיקר על מפלגת הליכוד שמכילה לא מעט פוליטיקאים שמהססים קשות האם להמשיך במערכה או להיכנע לצד השני.
אהבתיLiked by 1 person
כן זו הבעיה הקשה ומה שמעורר את החשש שניפול קשה.
אהבתיאהבתי
הפגנות של הימין יחזקו את הבטחון של חברי הקואליציה רפי הלב, הם גם יחזקו את המורל של הציבור הימני שמרגיש מיעוט וחלש תחת ההתקפות של הגרילה השמאלנית.
אם אנחנו הולכים לבחירות נוספות הימין צריך להתחיל להלחם. כרגע, כשהיועצת המשפטית מנתקת את שר המשטרה מהמשטרה ושר הבטחון מהצבא ואת ראש הממשלה מ כל פעילות פוליטית פנימית, זה בפועל בגבול הפיכה. חברי הממשלה חוזרים ואומרים שבית המשפט לא יעז…וזה מתכון לתבוסה מכיון שבית המשפט ינסח שכל פעולה שהוא מבצע בעצם חוקית, ממש כפי שכל שליט דיקטאטור יעשה. בג"ץ עלול להורות למישטרה לאסור את ראש הממשלה ושרים לפני שהם יקראו לצבא לצאת לרחובות או להשתלט על הטלויזיה והרדיו
.
אהבתיאהבתי
הפסדנו.
אהבתיאהבתי
ממש לא יאומן, מזכיר לי את הסרט
הנחשול (באנגלית: The Wave) הוא סרט טלוויזיה אמריקני מ-1981 שביים אלכסנדר גראסהוף, על פי תסריט של ג'וני דוקינס. הוא מבוסס על הספר "הגל" (אותו שם במקור) מאת מורטון רו. הסרט מתאר ניסוי אמיתי שערך מורה בבית ספר בפאלו אלטו שבקליפורניה בשנת 1967. באמצעות הניסוי ביקש המורה להוכיח את הקלות הבלתי נסבלת של יצירת חברה מפלה, פשיסטית ואלימה ולהתריע על סכנת הציות העיוור.
אהבתיLiked by 1 person
טוב בינתיים לא הפסדנו ב"ה. נתניהו לא מרפה. אפשר להתקדם.
אהבתיאהבתי
מציעה לרדת מרכבת ההרים, של מעברים חדים מדפרסיה למאניה וחזרה. כפי ש(עדין?) לא הפסדנו, כך גם עדין לא חלפה סכנת ההפסד.
אפילו אם סוף סוף נכנס למערכה כוח רציני, שהשתחרר מ(חלק) מכבליו.
אני חוששת שמרכיבי הקואליציה הנוכחית אפילו לא התחילו להפיק לקחים מכל מה שקרה עד רגע זה. אבל אולי עדין מוקדם מדי.
נכון לרגע זה, הלקח הלקח המשמעותי ביותר בעיני הוא:
שהקואליציה ברוב יהירותה ועיוורונה, יצאה למערכה לשינוי פני המדינה עם כוחות נחותים, במספר סדרי גודל, מהכוחות של הצד השני (בגלל הפער האדיר במשאבים שניתן היה להטיל למערכה, בגלל השליטה שלהם על הדיפ-סטייט, על מערכת המשפט ופקודות היועמשים שליחיהם, בגלל הדומיננטיות שלהם בתקשורת המיינסטרים, העדר מודיעין על כוונות הצד השני ומשאביו *לפני* תחילת המערכה, ועוד ועוד ועוד)
בין הלקחים המשניים:
חשיבות מינוי שר ביטחון "אזרחי" שאינו חלק אינטגרלי מצמרת המטכ'ל (כדוגמת מישה ארנס ועמיר פרץ).
חשיבות אי פתיחת עוד ועוד מערכות לחימה במקביל (כלומר שליטה טובה יותר במוצא פיהם ובהצעות החוק של כל מרכיבי הקואליציה, לפני סיום המערכה העיקרית. (כדוגמת התבטאויות מיותרות בשאלת הטיפול בחווארה, האם קיים עם פלסטיני והשליטה בעזה, חוק החמץ והקטנת סמכויות הרשויות המקומיות ועוד ועוד ועוד).
####################
זווית אחרת, לכאורה לא קשורה לנושא, על יהירות ועיוורון בקבלת החלטות אסטרטגיות.
איני מסכימה עם כל דבריו של עומר דנק. אך מעניין לקרוא את לקחיו, מההחלטה המוטעת של ממשל בוש על הפלישה לעירק, לאור המערכה העכשווית בישראל על כוחה היחסי של המערכת המשפטית בהשוואה למערכת הפוליטית (או, למעשה, המערכה על כוחה היחסי של האליטה הוותיקה בהשוואה לקואליצית כל שאר המיעוטים).
https://www.omerdank-strategy.com/?p=4592
אהבתיLiked by 3 אנשים
אולי הגישה הנכונה של קואליציה היתה לסלק קודם כל מתפקידי המפתח אנשים מסוימים.
כשהרמטכ"ל הוא איש שמונה על ידי הממשלה הקודמת ולא ברור אם הצבא יציית לממשלה או לבג"ץ או לאהוד ברק וחבריו שמקושרים, קשה להתקדם, אבל אי אפשר לפטר אותו. אותו דבר לגבי מנכ"ל המשטרה. את היועצת המשפטית קשה לפטר.
הממשלה כנראה לא האמינה שבגץ (ובעצם זה לא בגץ אלא מארגני ההפגנה שאהוד ברק עומד מאחריהם) תרחיק לכת ותביא אותנו למצב דומה לזה של תורכיה. כמובן שכל העניין של בגץ הוא תרוץ.
כשאני קורא את דברי עמחייה אני נדהם, אלו דברי שיגעון.
אהבתיLiked by 2 אנשים
ממליצה, ואם אין כוח מהדקה ה20 ואם אין כוח אז לפחות מה26 שם הוא מדבר על ארה"ב ואוקראינה.
אהבתיLiked by 1 person
י.ד. בהתיחס לתגובה שלך מה מרץ 23, 2023 ב- 10:35 am על דברי יאיר
במצב הנוכחי, הלא הגיוני, רוב האופוזיציה הם ח"כים שמציתים למנהיגים שעוינים את נתניהו אישית. הם שיתפו פעולה בממשלתו בעבר ואידיאולוגית אינם רחוקים או שונים. כך שלדבר על החזרת השילטון לעם לא מדבר אליהם כל זמן שהם באופוזיציה. הם לבטח לא ישנו את החוקים אם יחזרו לשילטון. העובדה שבאופן טבעי סופרים את המפלגות הערביות הקיצוניות כשותף עדיף למול מפלגות יהודיות מצמרר.
אהבתיאהבתי
מצטרפת להמלצתה של עדנה על הראיון שערך גדי טאוב.
גם להערכתו את רמת העניין היחסי בקטע הראשון עד הדקה ה 20, האמצעי עד הדקה 26, והאחרון.
השורה התחתונה:
אם האינטרסים של ישראל יקרים לליבנו (ורק הם) – עלינו להתפלל לכך שרוסיה לא תביס את אוקראינה + שהסנקציות הכלכליות הקשות על רוסיה לא יוכחו כאפקטיביות (אנחנו בתור) + שסיכויי הדמוקרטים להיבחר שנית יפחתו לאחר תבוסת ארה'ב באוקראינה.
מעט פירוט נוסף:
הוא די פסימיסטי לגבי עתיד ארה'ב כמעצמת על.
לטענתו אמריקה של ביידן דחפה את שתי יריבותיה הגדולות, במקומות השני והשלישי, זו לזרועותיה של זו. שתי מעצמות שיכולותיהן משלימות זו את זו.
כיום ארה'ב דורשת מכל האחרים, כולל ישראל, לבחור לאיזה צד הם שייכים. כמו הדרישה לשלוח לאוקראינה את כיפת הברזל שלנו.
מי שלהערכתו ינצח יהיו המדינות שיצליחו להתחמק מלבחור באחד הצדדים. סעודיה ואיחוד האמירויות כבר בחרו צד.
מצטט את קיסינג'ר שאמר:
"להיות אויב של אמריקה זה מסוכן. להיות חבר של אמריקה זה קטלני".
מעריך שנתניהו כנראה מבין את הדילמה.
אהבתיLiked by 1 person
החלטתי להדביק את המלצת הצפייה הזו גם בבלוג זה
———————
נסיון להסביר את חוסר היכולת לתקשר עם המוני המפגינים ולשכנעם בטיעונים רציונלים.
טענה שבני האדם, מטבעם, פגיעים להיפנוזה, לפסיכוזת המונים ולההפכות לאספסוף.
אחרי 1,000 חזרות על מנטרות כגון "דיקטטורה", "הנאשם נתניהו", "המהפכה המשטרית", "בושה" וכד' – האנשים מתהפנטים.
הפגיעות גבוהה במיוחד בקרב אנשים החשים בדידות קיומית, חרדה, תסכול וזעם. מאוד נפוץ בעולם המודרני, בעיקר בקרב המחזיקים בתפיסת עולם מטריאליסטית – רציונלית (להבדיל מתפיסת עולם דתית). נמצא של 40% מהאוכלוסיה אין אפילו מערכת יחסים משמעותית אחת!
מכאן שעצם היציאה התכופה להפגנות היא טקס, שממלא את חייהם במשמעות ומקטין את תחושות הניכור, הזעם והפחד שלהם.
נטען שמספיק ש 30% מהאוכלוסייה יפלו לפסיכוזת ההמונים בכדי ליצור שינויים חברתים. כמו במהפכה האיראנית נגד השאח והעלאת האייתולות.
חשוב שלפחות 5% יעמדו מנגד, וישמיעו שוב ושוב ושוב מסרים הפוכים למסרים ההיפנוטים. הם יכולים לסייע למנוע מפסיכוזת ההמונים להחריף.
סה'כ סרטון מפחיד!
אבל אולי מספק הסבר, ולו חלקי, למה שאנו רואים מול עיננו. ולקושי ביכולת הידברות אמיתית בין שני הצדדים הניצים.
אהבתיאהבתי
מכאן שעצם היציאה התכופה להפגנות היא טקס, שממלא את חייהם במשמעות ומקטין את תחושות הניכור, הזעם והפחד שלהם.
הייתי בשבועות האחרונים בהפגנות של שבת. זה ממש ממכר, המכה של אדרנלין שחוטפים. אם אתה הולך עם דגל אנשים קוראים לך מבתי קפה ומהדרך "בהצלחה". כולם נהיים חברים, משפחה מאושרת, הולכים ביחד באוירה של אחדות, קהילה, דואגים אחד לשני, זו הרגשה נהדרת. יאללה נפגין ולא חשוב למה, צריך להעביר את הרפורמה אבל לא לבטל את ההפגנות.
בשבוע הזה בסוף ההפגנה היתה קבוצה גדולה של ערבים ושל תומכים שהלכה עם שלטים ורמקולים וצעקה יאללה יאללה לכיבוש. ונאומים נגד הכיבוש בעברית וערבית.
אהבתיLiked by 1 person
הנחמה על ההפסד:
*התחילה*, סוף סוף, הפקת הלקחים מהכישלון.
אפשר לקוות שתהליך הפקת הלקחים מהתבוסה יעזור לחיזוק הימין.
כתבה בעלת כותרת מצטיינת
"סבירות נמוכה למחאה".
https://mida.org.il/2023/03/27/%d7%a1%d7%91%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%a0%d7%9e%d7%95%d7%9b%d7%94-%d7%9c%d7%9e%d7%97%d7%90%d7%94/
חלק מהכתבה:
" … ההתנתקות – מהלך הרסני שנעשה בשיטות דורסניות ובלתי-דמוקרטיות ככל שהדברים נוגעים לסיעת הליכוד.
אבל שימו לב כיצד התנהלה ממשלת שרון בעניין: הנכסים הציבוריים שלה היו אדירים – הצבא והמשטרה היו איתה, האקדמיה והתקשורת, המערכת הבינלאומית, בתי המשפט ורוב ברור בכנסת, כולל מרבית האופוזיציה. ובכל זאת ההתנתקות התנהלה תוך מערכה מקצועית ומשומנת היטב של יחסי ציבור. הוכנו מסרים לפי קהלי יעד שונים, זוהו מוקדי חיכוך וקבוצות מאתגרות, גויסו מכוני מחקר כדוגמת 'המכון הישראלי לדמוקרטיה' וטובי המוחות בעולם הקמפיינים עבדו חודשים ארוכים עם פורום החווה כדי להוביל את המהלך.
המתיישבים, שממילא היו מיעוט קטן גם פוליטית וגם ציבורית, מצאו עצמם מתמודדים מול מכונת תעמולה אגרסיבית ומקצועית שלא הותירה כמעט מרווח לפעולה. הממשלה קראה את השטח מראש והכינה פתרון אסטרטגי-ציבורי לכל מתיישב.
כאשר רק צצה תופעה קטנה של סרבנות, המערכת הייתה מוכנה והגיבה בהתאם. כשהחלו הפגנות, נשלפו תיקיות "מקרים ותגובות" בתחנות המשטרה ובמערכות העיתונים. למתיישבים, שהבינו שהממשלה הביסה אותם בדעת הקהל, לא נותר אלא לבכות ולהתפלל.
בניגוד לממשלת שרון, לממשלה הנוכחית אין כמעט שום נכסים ציבוריים. התקשורת, האקדמיה, ראשי המשק וכדומה נגדה כבר באופן היסטורי. על מערכת המשפט אין מה לדבר, והאליטות הביטחוניות ממילא מסתייגות מנתניהו עוד בטרם החלו המהלכים.
גם הרכב הממשלה מקשה על גיוס תמיכה רחבה. היא נשענת על המפלגות החרדיות שמקדמות סדר יום דתי ואנטי-ליברלי המעורר סלידה ופחד בקרב חלקים בציבור; שרים בכירים מגיעים משורות הימין הקיצוני ונתפסים כאיום; ובראשה עומד ראש ממשלה המואשם בפלילים. אין חובה להסכים עם התיאור הזה ברמה העקרונית. אני אישית סבור כי משפט נתניהו הוא מהלך פוליטי שערורייתי, ויש בי הבנה ושותפות אידאולוגית עם חלקים ממפלגות הימין הקיצוני. אבל לא בדעות אישיות אנו עוסקים אלא במערכה ציבורית. ובציבור הרחב יש לנו בעיה.
בנסיבות אלו, הצורך באסטרטגיה ברורה להובלת המערכה הוא קריטי. אולם דבר מכל זה לא נעשה. הממשלה לא צפתה צעד אחד קדימה, לא הכינה וניתחה תרחישים להמשך. תחת זאת התגלגלנו מיום ליום עם זעקות "אנרכיסטים" ודחיפה סזיפית של החוקים בוועדה. הממשלה התנהלה בהכחשת המציאות תוך התעלמות מסימנים מקדימים ברורים. וכפי שאמר ידידי גד איבגי, כמו לפני מלחמת יום כיפור, הממשלה עצמה עיניים ודקלמה "סבירות נמוכה למחאה", גם כאשר כל פעמוני האזהרה צלצלו.
את כל מה שראינו בחודשים האחרונים היה אפשר בקלות רבה לזהות מראש. ארגוני השמאל שמובילים את המחאה אינם חדשים. עמותת 'עתיד כחול לבן' הוקמה בשנת 2009, וארגון 'דרכנו' מערבב את הפוליטיקה לפחות מאז בחירות 2015. ארגוני הקרן החדשה לישראל הם כבר חלק מהנוף. לא רק זאת, אלא שהם מנהלים מערכה מתמשכת מזה מחל מהפגנות בלפור על גלגוליהן השונים. זה צבא מאומן ומשומן המצוי לא רק בכוננות גבוהה אלא בפעילות עצימה ורצופה. צודק מי שאומר שהם תכננו להמשיך במחאות אם או בלי רפורמה, ונכון שמכתב הטייסים הראשון פורסם עוד לפני נאום הרפורמה של לוין, אבל זה רק מחריף את גודל המחדל. …"
אהבתיLiked by 3 אנשים
היו גם כמה טעויות מצידנו ובמיוחד מצידו של בן גביר. תמיד היתה תהיה בימין הקיצוני האם הוא בעצם שתול של השב"כ. אף אחד לא העז להגיד את זה בשנים האחרונות כי הוא תמיד תבע דיבה את מי שאמר זאת וניצח. אבל עכשיו התהיה חוזרת ומתעוררת.
אהבתיאהבתי
אני גם אוסיף קמילה שבעניין הזה של הרפורמה המשפטית שהשאירו את השופטים בוועדה יש רק אשם אחד והוא שמעון נטף מקהלת והשמרנות הארורה שלו. שמרנות זו קללה. שמרנות זה הרס. במקום לפעול בקווים ישרים אמרו צריך לשמר את המבנה הישן ההרסני. איזה דבילים. איזה מטומטמים.
אהבתיLiked by 1 person
קמיליה
המאמר של ביגמן מצוין אבל הוא מעמיק את היאוש ולא את התקוה. לפי המאמר ביבי/לוין/רוטמן/סמוטיץ' היו אמורים להודיע לנו הבוקר על הקמת מערך הסברה. – המאמר רק מגדיש כמה אין הפקת לקחים.
אהבתיLiked by 1 person
י.ד.
לא ברור לי מה אתה רוצה מבן גביר. המחדלים העיקריים היו א. חוסר בהסברה ב. היה צריך לפטר מיידית עם הקמת הממשלה את גלי בהרב מיארה ג. מינוי גלנט לשר ביטחון. ד. הרפורמה עצמה היתה צריכה להיות יותר טובה ה. הצעות גרועות תוך כדי ההליך כמו מאסר ללבוש לא צנוע בכותל. ו. הריסון העצמי
בכל המחדלים העיקריים חלקו של בן גביר קטן מאוד אם בכלל. על איזה טעויות של בן גביר אתה מדבר?
אהבתיLiked by 3 אנשים
ההתעקשות לפטר את עמי אשד שאפשרה ליועמ"ש ולבית משפט להוציא את המשטרה מידי הממשלה באופן רשמי. באותו רגע הממשלה הפכה לממשלה של עציצים ואחרי זה הקריסה היתה ברורה.
אהבתיאהבתי
השארת השופטים בוועדה היא אכן רעה חולה אבל אין לה קשר לשמרנות. זה בערך כמו לטעון שמתנגדי הרפורמה שבעד השארת בית משפט אקטיביסטי כמו שהוא הם שמרנים כי הם רוצים לשמור על המצב הקיים.
אהבתיאהבתי
ממש לא מסכים איתך. ההתנהלות של המשטרה עד לנסיון לפטר את עמי אשד כבר הבהירה לכולם שהממשלה היא ממשלה של עציצים.
פיטורי עמי אשד היו באופן ברור לפי חוק – הפעולה שלו היתה הגיונית.
(ואגב להציג את עימות בן גביר מיארה – עם לשון החוק והנתונים – זה מקרה שגם מתנגדי רפורמה מתונים יכולים לראות בבירור שהתנהלות המערכת המשפטית בעייתית ביותר. זה שהימין לא עשה במקרה זה הסברה טובה זה עוד מחדל של הימין)
בכל מקרה גם אם נקבל את עמדתך שזה מחדל חמור כל אחד מששת המחדלים לעיל לא פחות מזה. זה לא הופך את בן גביר לעיקרי במארג הטעויות.
אהבתיLiked by 3 אנשים
יש לה קשר מאד חזק לשמרנות. במקום לפעול לפי עקרונות פשוטים וברורים אומרים אם יש משהו קיים אז בוא נשמר אותו ורק נשנה אותו קצת. ובסוף יוצא הסמטוחה הנוכחית. גועל נפש של שיטה.
אהבתיאהבתי
זה לא משנה. אם היו מתעלמים היו משמרים ערפל קרב בנוגע לקרב הסמכויות שהיה מחייב את בית המשפט העליון לשקול את צעדיו בצורה קפדנית יותר. אחרי זה כבר לא היה שום ערפל. הממשלה הפכה לממשלה של עציצים באופן רשמי.
אהבתיLiked by 1 person
ואגב להציג את עימות בן גביר מיארה – עם לשון החוק והנתונים – זה מקרה שגם מתנגדי רפורמה מתונים יכולים לראות בבירור שהתנהלות המערכת המשפטית בעייתית ביותר.
מתנגדי רפורמה מתונים לא רואים את עימות בן גביר-מיארה כהתנגשות עם לשון החוק. תמיד מוצאים תרוץ והבהרה עקלקלה כפי שאנס מאשים את הקורבן.
אהבתיאהבתי
אני מתקשה להאמין שבן גביר הוא מושתל של השב'כ.
אבל ברור שאין לי, ולו טיפת מידע, על הנושא.
מצד אחד בן גביר נתפס בעיני כאדם איכפתי ובעל כוונות טובות.
ומצד שני כצעיר (מגילו הביולוגי) ונמהר, אינטליגנטי אבל די שטחי ולא מעמיק, שמתקשה לתפוס את התמונה הכוללת ולפעול לאורה. חשוב מכך, הוא התמחה בהשגת פרסום ויחסי ציבור. לא בניהול פרויקטים לטווח רחוק וקידומם.
מה שיכול להסביר הן את הציפיות הגבוהות שתלו בו והן את האכזבות הקשות מאי מימושן.
#####
עמדתו של פורום קוהלת בסוגיות הרפורמה המשפטית הפתיעה גם אותי לרעה.
יעקוב ברדוגו, *אם* הבנתי אותו נכונה, (איני בטוחה) רמז שיש משפטנים בכירים, שעובדים בפורום קוהלת, ומפנטזים שבועדה למינוי שופטי בית המשפט העליון – יבחרו דווקא בם. כמועמדים שאף צד לא יטיל עליהם וטו.
מצד אחד, הם מגיעים מקוהלת ולפיכך בעיני נציגי הקואליציה הם יתפסו כנציגי הימין. מצד שני, נציגי השופטים לא יטילו עליהם וטו כיון שהם תמכו באי הוצאת השופטים מהוועדה.
גם במקרה זה, אין לי טיפת מידע האם קיים מקום לחשדות, או שזהו חשד בכשרים.
אהבתיאהבתי
האיי קיו הגבוה בפעולה
https://www.makorrishon.co.il/international/597689/?dicbo=v2-ePxZtt8
אהבתיLiked by 2 אנשים
שרשור שווה קריאה של התמנון האיטר
כולל לא מעט טענות צדקניות, על סף הדמגוגיות.
אבל משקף היטב את תחושות העלבון, הזעם, המרירות וחוסר הצדק של מחנה המובסים כלפי מחנה המנצחים (ובעיקר כלפי טייסי חיל האויר שאיימו במהפכה צבאית מרומזת).
לחרדתי, מתמקד בעיקר ברגשות העלבון וברצון בנקמה.
במקום במחשבות:
1. איך לפזר סיכונים, ולהקים במהירות את חיל הטילים של יצחק בריק (ולקנות עוד מספר צוללות) +
2. איך להגיע בהקדם האפשרי למצב שבו לבוגרים המצטיינים של בתי ספר בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל יהיה סיכוי סביר להתקבל לתלפיות, לקורס טיס וליחידות העלית של המחשוב והמודיעין.
אהבתיLiked by 2 אנשים
יקרה באופן טבעי בשנים הקרובות. לא אתפלא אם יפרקו את חיל האוויר ויפזרו אותו בין חיל היבשה לחיל הים. 2. זה מתחיל במדד של קב"א. מי שגר בפריפריה ובמיוחד בעיירות הפריפריה מקבל מראש מדד נמוך ומוסלל בהתאם.
אהבתיאהבתי
לא אהבתי בכלל את הדברים של התמנון האיטר. תפקיד הטייסים חשוב מאוד ולו רק ככונות למקרה שתהיה מלחמה גדולה.
מה שכן נכון שכל הסיפור של התנהלות הקואליציה בנושא הסרבנות בצה"ל הוא אחד מהמיועדים החזקים ביותר להיות המהלך הגרוע ביותר של הקואליציה.
מחאת המליאומניקים הוא בלוף אחד גדול. מספר סרבני המילואים הוא אפסי ועל כל סרבן מילואים יש עשרות שמוכנים להחליף אותו במקרה ותהיה בעיה. ובכל מקרה יש אלפי חיילים קרביים בישיבות ההסדר בתקופת השל"ת שאם יש בעיה אפשרת לגייס אותם מהיום למחר.
לגבי הטייסים המצב אחר אבל סך הכל די דומה. רוב הטייסים לא מסרבים יש מספיק טייסים גם בלי המסרבים ובכל מקרה תחליף לטייסים המסרבים – יש מספיק טייסים משוחררים בגלאי 50-55 שמבצעיים לחלוטין ומוכנים להחליף אותם.
בשלבים הראשונים היה מפקד טייסת שרמז על סירוב פקודה – מפקד חיל האויר הדיח אותו והוא חזר בו ואמר שלא הובן כהלכה.
כלומר יש כאן מהלך של השמאל שאפקט הפגיעה שלו הוא אפס מוחלט.
סרבנות צבאית היא דבר שהציבור מאוד לא אוהב. עד כדי כך שאפילו אנשי שמאל כמו איזקונט חששו שהיא תפגע במחאה וגינו אותה.
מה שהיה כאן זה שנתנו לימין הרמה להנחתה. מחאת השמאל הגיעה להשגים יפים אבל סך הכל הנסיון שלה לפגוע במשק לא צלח הפגיעה היתה מינורית והוצאת הכסף היתה שולית. חסימת הכבישים היו מעצבנות מאוד ולא מעבר. אבל הם היו בתנופה של התרוממות גם אם מאוד איטית הם היו בהתרוממות ועם ניפוחי התקשורת הם הרגישו שהם ברצף נצחונות.
בסרבנות הם הגישו לימין הרמה להנחתה. נפילה כואבת מרצף נצחונות לכשלון + חוסר אהדה ציבורית. כאן היה אפשר לנצח כמעט בלי מאמץ הודעה של שר הבטחון פשוט עם נתונים משהטח על גיוסי המילואים בחודשים אלו +הבהרה שאף שהסרבנות לא פוגעת במאומה במערך הצבאי מסיבות ערכיות אנו רואים אותה בחומרה וטיפול רגיל כמו בכל סרבנות. התגובה של הימין (בעיקר גלנט) זה להביט בכדור בעיניים מצועפות ולתת לו לנחות בנחת במגרש שלנו ולפסול אותנו.
אהבתיLiked by 1 person
משה, ההשגים נמדדים לא בהוצאת הכסף או בפגיעה בחיל האויר ואפילו לא חסימת כבישים אלא באפקט הפסיכולוגי.
אם ההפגנות היו נמשכות, המטרד שהן גורמות היה מתחיל להמאס על רוב האוכלוסיה.
המטרה של הממשלה כעת הוא לשכנע את העם שאין עם מי לדבר בשמאל.
חוסר היכולת לתקשר לחלוטין עם אנשי השמאל הוא דבר שאולי שווה מחקר רציני. אולי הוא נובע מרגשי העליונות שלהם.
הקליפ הבא הוא הסבר של עור"ך דין על המתחולל כיום בכנסת ובממשלה, אם היתי שומע אותו לפני חודשיים היתי חושב שהוא נביא מטורף, המציאות של הימים האחרונים גרמה לי להתחיל להאמין בדבריו.
אהבתיLiked by 1 person
אם ההפגנות היו נמשכות הציבור היה מרגיש שהמדינה בקריסה והממשלה הייתה נופלת. לא רואה ברירה אחרת מלבד לעצור את החקיקה ולשבת לדבר. בזה בהחלט השמאל ניצח ואולי לטובה.
המטרה של הממשלה כעת הוא להשיג חקיקה טובה בהסכמה של המחנה הממלכתי. צריך לנסות להתגמש בכדי שהם יהיו בתוך ההסכמה. אני בספק אם זה יעבוד עם יש עתיד (ראה צעקות מיכל שיר בכנסת אתמול או שלשום). אם לא יצליח עם המחנה הממלכתי צריך לחשוב שוב מה לעשות. המשך הסרבנות ופעילויות דומות עוזרות לבודד ולייצר בקיעים בתוך המוחים וזה לטובת הממשלה.
חוסר היכולת לתקשר עם אנשי השמאל (בעיקר יש עתיד ומר"ץ-העבודה) אכן שווה מחקר. להבנתי ההתנהגות שלהם מלמדת שהם חושבים שהם הפסידו. לכן הם הטילו למערכה את כל הכוח שלהם, ולכן הם הלכו על כל הקופה והפכו את זה ל"קץ הדמוקרטיה". מבחינתם הם רוצים לקבע את המצב הנוכחי ע"י חקיקת חוקה (שתוכל להשתנות ברוב מיוחס וגדול מאוד) בכדי להבטיח שלא יהיה שינוי עתידי (שזה בערך גם "מתווה הנשיא").
ולכן חשוב להבין שעדיף לא לצאת עם כלום מהשיחות בבית הנשיא מאשר עם הסכמה שתסרס את יכולת העם לעשות שינויים בעתיד הבינוני.
הסרטון של עו"ד צאלון מעניין מאוד. הוא פורסם לפני כשבוע במפגש של פורום שפירא (לפני האירועים של הימים האחרונים) והוא אכן תיאר מראש את מה שהתרחש. דיברו שם רבים. ממליץ גם לצפות בסרטון של דניאלה וייס. היא נשמעת נאיבית אל מול צאלון ואחרים שהם "אפוקליפטיים" אבל אני חושב שצריך להקשיב למישהי עם ניסיון של 40 שנה בלנסות להזיז דברים (וגם להצליח).
אני ממליץ להקשיב לה כיון שהיא מבינה שמדובר במהלך ארוך, ברצף של קרבות, ולא במלחמה כוללת כפי שמבינים זאת רבים בימין שמצפים לנוק-אאוט במושב הקיץ.
צריך אורך-רוח ולא רכבת הרים של היבריס כאשר אתה למעלה ומאניה-דפרסיה כאשר אתה למטה.
ממליץ גם על הסרטון שהביאה עדנה ב-24 למרץ (עדיף לראות אותו במקור בערוץ של גדי טאוב ביוטיב). הריאיון עם הבכיר לשעבר בבנק העולמי חשוב בגלל שלאמריקאים (בניגוד לנו) יש תפיסה ברורה מאוד של כח (power). באנגלית שלטון=power ובארה"ב חילופי ממשל מכונים power transition. לימין חסרה תפיסה כזאת ולכן צריך להקשיב לאמריקאי בכדי להבין זאת.
אהבתיLiked by 1 person
ענק
העובדה שכמות שולית של הציבור הוציאה כסף מראה שהאפקט הפסיכולוגי של המחאה היה חלש. טיפול נכון בסרבנות בין בחיל האויר ובין בחילות היבשה היה מביא לכך שלא רק שהאפקט הפסיכולוגי היה חלש אלא אף מתהפך לנגד המוחים.
"המטרה של הממשלה כעת הוא לשכנע את העם שאין עם מי לדבר בשמאל" – ואיך היא בדיוק עושה זאת? במידה וההדברות תביא לפשרה מאוזנת – מעולה. במידה ולא יצא כלום כל צד יאשים את השני. איך בדיוק זה ישכנע את העם שבשמאל אין עם מי לדבר?!
אהבתיLiked by 1 person
נראה שכרגע הבעיה של נתניהו היא שרידות הקואליציה ומניעת בחירות לאור המתקפה של ביידן. גם ככה הקואליציה התנדנדה ועכשיו הגיע המתקפה הזו?
אהבתיאהבתי
יאיר
"אם ההפגנות היו נמשכות הציבור היה מרגיש שהמדינה בקריסה והממשלה הייתה נופלת" אני לא חושב שאנחנו בשלב הזה. בשלב זה עדיין לא היה מאוחר לפתוח בהסברה טובה והתמודדות נכונה עם ההפגנות. בכל אופן גם אם הגענו לשלב הזה הימין ביצע את הפסקת החקיקה בצורה הכי גרועה שאפשר לא נסיגה אלא התקפלות.
אפשר לשים לב איך שההתקפלות מביאה נזק בדיוק כמו שקרה עם הריסון העצמי. אם עד עכשו היתה עמימות אם ביידן יזמין את נתניהו ורמזים שיוזמן שים לב ההודעה שביידן לא יזמין את נתניהו לא באה אחרי פיטורי גלנט אלא אחרי ההודעה על עצירת החקיקה והדברות עם לפיד – גנץ.
" המטרה של הממשלה כעת הוא להשיג חקיקה טובה בהסכמה של המחנה הממלכתי." – עם עצירת החקיקה כדאי להתרכז בדברים יותר ראליים ומועילים.
אפשר להפסיק את החקיקה כדי לפתוח בדיון ציבורי – הרבה יותר מועיל.
אפשר להפסיק את החקיקה וללכת למשאל עם – הרבה יותר מועיל.
הקמת מערך הסברה – מאוד חשוב לא שמענו שום דבר בנושא.
נעשו טעויות שצריכות תיקון – ובהחלט יש מקום לנסיגות. אבל מה שאנחנו רואים זה לא נסיגות מושכלות אלא התקפלות. זה לא אותו דבר.
" המשך הסרבנות ופעילויות דומות עוזרות לבודד ולייצר בקיעים בתוך המוחים" – אחרי שהקואליציה עצמה הכילה את הסרבנות כבר יהיה מאוד קשה לשחק עם הקלף הזה בזמן הקרוב.
אהבתיLiked by 1 person
הפקת לקחים?! התגובות של מיקי זוהר ובן גביר סבירות (גם זו של מיקי זוהר שנמחקה) אבל של ניסים ואטורי מוכיח חד משמעית אין הפקת לקחים.
https://www.israelhayom.co.il/news/politics/article/13883578
אהבתיאהבתי
אז בית המשפט הוא אחרי אמת או כוח.
אהבתיLiked by 1 person
משה,
אני לא חושב שהפסקת החקיקה מביאה נזק, אבל אני מסכים שבמקביל צריך להקים מערך הסברה ולפתוח בדיון ציבורי.
אני גם מסכים שאם ההידברות לא תצליח צריך ללכת למשאל עם. זה רעיון טוב מאוד.
כרגע הכל תלוי בנתניהו, וכמוך אני לא סומך עליו לחלוטין.
צריך לחכות ולראות מה יקרה. לא לוותר כרגע על המתרחש בבית הנשיא.
ובעיקר לשמור על קור-רוח – לא הכל נהרס ולא נאמרה המילה האחרונה.
אהבתיאהבתי
יאיר: "ולכן חשוב להבין שעדיף לא לצאת עם כלום מהשיחות בבית הנשיא מאשר עם הסכמה שתסרס את יכולת העם לעשות שינויים בעתיד הבינוני."
יש שם כנראה איזה "לא" מיותר בהתחלה, אבל הכוונה כנראה "עדיף לצאת עם כלום מהשיחות בבית הנשיא מאשר עם הסכמה שתסרס"
משה, האם אפשר לצאת עם פשרה?
כרגע השמאל מרגיש שיש לו יתרון (שלא לדבר על כך שהנשיא המתווך הוא נציג מפלגת העבודה לשעבר עם תוכניות לחזור לבמה הפוליטית) ולא יתפשר. הממשלה הנוכחית חייבת לקבל לפחות שני שופטים בסיבוב הקרוב, אם לא 3, ואת הנשיאות אם ברצונה להגביל את בג"ץ וכן שינוי מידי של היועץ המשפטי למשרת אמון, השעון מתקתק. היא תפסיד הרבה בוחרים אם תחמיץ את ההזדמנות. אין אפשרות לפשרה שם.
לדעתי אנחנו נמצאים בעין הסערה כרגע. הקואליציה תשקול את הצעדים תתארגן ותחזור למלחמה בכלים טובים יותר, ממש כמו רוסיה. וגם השמאל מבין זאת, והוא נתן כל מה שהיה לו מוקדם. נתניהו לא ירים ידיים עכשיו, פוליטיקה זה השטח שלו 🙂 והוא טוב ומנוסה מהאחרים.
ההתמודדות שלו היא עם אלו שמאחורי הקלעים, אהוד ברק.
כל הויכוח, כמדומני, הוא ויכוח אידיאולוגי פשוט שמתואר בצורה שונה, אותה הגברת בשינוי האדרת, יש צעדים שהשמאל ובית המשפט מבצעים ולא לרוחם של הימנים (אני כולל ימין כיחידה אחת ומתעלם מצעדים שבית המשפט עושה שנוחים לימין כי תמיד הילד זוכר את מה שלא היית בסדר). בג"ץ מפריע לבצע צעדים נגד הפלסטינים, נגד המחבלים, נגד המהגרים (זה לא ממש חשוב אם בעניני המהגרים זו קביעה מדוייקת) זו חלק מגישה פוליטית של שמאל ימין, אני רוצה לסלק את הערבים מפה לפני שנהיה מיעוט, אני רוצה חינוך יהודי כיוון שאנחנו מדינת היהודים וכיוצא בזאת, השמאל יש לו דעות ליברליות וכל אלו נראים לו עבירה על חוקי הטבע, (נגד כבוד האדם, חרותו, המוסר). אלו הכל השקפות פוליטיות שנפתרות בבחירות. הארועים האחרונים פשוט מעבירים את הנושא לפסים של "אנחנו עכשיו לא מדברים על פוליטיקה אנחנו מדברים על דיקטטורה של הרוב". קוראים לילד בשם אחר אבל רוב העם לא מבין שזה אותו הדבר. לדעתי, יש צורך בשילטון חזק שגובר על בית המשפט כדי לבצע צעדים שחיוניים לביטחון המדינה גם אם הם לא מוסריים. נשנה את זה אחר כך.
אם לעשות מחקר על מה הקושי להתדבר בהגיון עם השמאל, יש לכם את תמריץ ואמחייה המוכרים לאורך זמן. זה לא תמריץ 2.0, הוא לא השתנה או הקצין, אתם פשוט הייתם חלק ממשפחתו אז הייתם אוהדים, וברגע שהנושאים נהיו עקרוניים וקיצונים כפי שקורה בעניני בפוליטיקה ודת, דחפתם אותו לפינה והוא בתורו עבר את הקו האדום שלכם והפך לבלתי סליח. רובם המכריע של שמאלנים אינם רואים את העובדות כפי שהימנים רואים ומפרשים אותן אחרת. אצל אמחייה אפשר לראות שהוא פשוט מסנן ועושה השלכות. יש משהו בהתנהגות הזו שקצת דומה להתנהגות של אנשים שמאמינים בקונספירציות. ככל שתציג להם עובדות הם יעמיקו שורשים.
קמיליה, חלוקת תפקידי השופטים לעורכי הדין של קוהלת היא רק תעמולה שנועדה להכפיש אותם, יש בחוק דרישות מגבילות לגבי בחירת שופטים, הם צריכים להיות מכהנים כדי להגיע לבית המשפט העליון, אין אפשרות להצניח. (מי שכיהן במשך תקופה של חמש שנים כשופט בית משפט מחוזי.)
https://www.gov.il/he/departments/general/judges_nominations
משה: "העובדה שכמות שולית של הציבור הוציאה כסף מראה שהאפקט הפסיכולוגי של המחאה היה חלש. טיפול נכון בסרבנות בין בחיל האויר ובין בחילות היבשה היה מביא לכך שלא רק שהאפקט הפסיכולוגי היה חלש אלא אף מתהפך לנגד המוחים."
לא כל כך קל לרוב בני האדם להוציא כסף, אנחנו לא חיים על יד סינגפור, כל שינוי יעלה לך. אתה צריך למכור בהפסד
והבירוקרטיה שלנו מקשה ומאיטה את התהליך.
איזה טיפול היית נוקט כנגד הסרבנים?
אהבתיLiked by 1 person
..עם זאת, נראה שלפחות על פי המחירים שוק המניות בתל אביב נסחר ברמות שנחשבו בעבר לאטרקטיביות. מדד תל אביב 125 נסחר כיום לפי מכפיל רווח ממוצע של 11.8 – כמעט חצי ממכפילי הרווח של S&P500 ונאסד"ק 100.
למרות שהכותב שמאלני שימו לב לנתונים
יתר על כן, ישראל הראתה במהלך 2022 עד כמה הכלכלה שלה חזקה, עם צמיחה שהגיע לשיעור של 6.5%, מהגבוהים ביותר במדינות OECD. וזאת אחרי עשור שבו היא צמחה בשיעור ממוצע של כ-4.5% בשנה. שיעורי הצמיחה הללו נשענים ברובם על תעשיית הייטק חדשנית ויצירתית, ומלמדים על הפוטנציאל של ישראל לעשורים קדימה.
אם יתחולל בקרוב שינוי בסנטימנט של המשקיעים כלפי ישראל, והמדדים העיקריים יתומחרו סביב רמת מכפילים של 16-17 המאפיינים מדינות בעלות כלכלה שצומחת בקצב מהיר, מדד תל אביב 125 מסוגל לקפוץ ולהגיע תוך זמן לא רב לרמה של 2,500 נקודות
https://www.funder.co.il/article/146852
אהבתיLiked by 1 person
ענק,
אתה צודק במחיקת ה"לא" מהמשפט שלי. תודה.
לגבי תמריץ ואמחייה,
תמריץ אמנם דתל"ש (ליתר דיוק חרל"ש) אבל הוא דתי בתפיסה הפנימית שלו, במובן שהוא המיר אותה מאמונה באלוקים שמחייב לעשות מעשים מסוימים ונכונים לחיפוש "הפרשנות המהותית" של המציאות. לכן בכל סיטואציה הוא מחפש את "העיקרון המארגן של הסוגיה". סוג של חיפוש סדר וארגון.
אירועי אוסלו גרמו לו לעבור לימין. שם הוא מצא את העיקרון היותר מארגן של המציאות הפוליטית.
התנהלות נתניהו מאז 2019 ובעיקר הרפורמה המשפטית גרמו לניבויים רבים שלו לנפול ולתחזיות שלו להתערער. זה גרם לו ל"איבוד אמונה". במצב שכזה הוא חזר לבסיס הנפשי של החרדי-אשכנזי המצוי שזה פחד מאי-סדר ופחד מ"עמי הארצות".
אמחייה הוא סיפור אחר. אמחייה כותב את דעתו אבל אני לא מזהה אצלו פסיכוזה והיה אפשר לדבר איתו.
בכל מקרה, אף אחד מהם לא "לא-סליח".
אני מקווה שהפסיכוזה ההמונית תעבור ונוכל לשוב ולשוחח כידידים.
אתה צודק שכשמדובר במשפחה אז אנחנו יותר אוהדים ומחפשים את המשותף ולא את המפריד. אני מקווה שגם הם יעשו כן.
אהבתיאהבתי
משה כתב:
" … כל הסיפור של התנהלות הקואליציה בנושא הסרבנות בצה"ל הוא אחד מהמיועדים החזקים ביותר להיות המהלך הגרוע ביותר של הקואליציה.
מחאת המליאומניקים הוא בלוף אחד גדול. מספר סרבני המילואים הוא אפסי ועל כל סרבן מילואים יש עשרות שמוכנים להחליף אותו במקרה ותהיה בעיה. ובכל מקרה יש אלפי חיילים קרביים בישיבות ההסדר בתקופת השל"ת שאם יש בעיה אפשרת לגייס אותם מהיום למחר.
לגבי הטייסים המצב אחר אבל סך הכל די דומה. רוב הטייסים לא מסרבים יש מספיק טייסים גם בלי המסרבים ובכל מקרה תחליף לטייסים המסרבים – יש מספיק טייסים משוחררים בגלאי 50-55 שמבצעיים לחלוטין ומוכנים להחליף אותם. …. …. כלומר יש כאן מהלך של השמאל שאפקט הפגיעה שלו הוא אפס מוחלט. סרבנות צבאית היא דבר שהציבור מאוד לא אוהב. עד כדי כך שאפילו אנשי שמאל כמו איזקונט חששו שהיא תפגע במחאה וגינו אותה.
מה שהיה כאן זה שנתנו לימין הרמה להנחתה. …"
—————–
מתנגדת לכל הפחתה בחשיבות תופעת הסרבנות.
לתפיסתי האפקט המצטבר של עוד ועוד מכתבי סרבני שירות הוא זה שהכניע לבסוף את נתניהו וגרם להתקפלותו. ברור לי שהשפעתם לא הייתה פחותה מהשפעות חסימת צירי התחבורה, השביתות, הנזקים הכלכלים והפגיעות ביחסי החוץ של המדינה והמוניטיין שלה.
כל אדם שעייניו בראשו (כלומר נתניהו ויועציו, להבדיל מבכירי צה'ל) מבין שסרבנות היא תופעה מאוד מסוכנת.
1. תופעה מסוכנת בעיקר בגלל "מקדם ההדבקה" המאוד גבוה שלה. בין אם צה'ל יצליח לתפקד מבצעית היטב גם ללא כמה עשרות, או כמה מאות, טייסים / רופאים / לוחמי סייבר וכד' ובין אם לאו. יותר מאשר סביר להניח שהסחיטה באיומים שהפעילו הטייסים תגרור בעקבותיה נסיונות סחיטה באיומים (או בחירה לחמוק מגיוס לצה'ל) גם של כל מיני מסייעי לחימה התומכים ברפורמה. ולאחריהם – של כל מי שלא הצליח להשיג בדרכים לגיטימיות דברים היקרים לליבו. כמו פינוי / הימנעות מפינוי ישובים. כולל אפילו של חסידי סביבה שידרשו להפסיק את כל הטיסות של צה'ל וכל האימונים בנשק חם בעונות הנדידה של הציפורים.
סרבנות נושאת פרי – יכולה להפוך בקלות למגפה מסוכנת.
2. זהות היחידות היוקרתיות, ששלחו את מכתבי האיומים, המחישו לכל את תופעת ישראל הראשונה וישראל השנייה, ואת זהות מעוזי הכוח שיש לכל צד.
כולל לכל אלו שמאוד רצו להאמין שתופעה זו כבר חלפה מזמן מהעולם. מה שמעורר הרבה מאוד דובים, פגועים ונעלבים, משנתם. או, אם להשתמש במטאפורה אחרת – קשה מאוד להחזיר לבקבוק שדים לאחר שכבר חולצו מהם.
3. התנהגות בכירי מערכת הביטחון סביב הנושא, וסרובם לקרוא למרד בשמו המפורש, גובלת להערכתי בהפיכה צבאית שקטה.
בוצעה כאן הכנעה של ממשלה נבחרת באמצעות איום (בין אם הוא מוצדק ע'י הסד'כ המתפקד של צה'ל ובין אם לאו) שבגלל המשך החקיקה והמחאות צה'ל אינו מסוגל יותר להגן על המדינה.
יחד עם האיום שאם תיווצר סתירה בין הנחיות הממשלה לבין הנחיות בג'צ – מערכות הביטחון יבחרו לציית לציווי בג'צ. (בניגוד מוחלט לחוק המפורש המכפיף את צה'ל והמשטרה לממשלה הנבחרת).
מה שמזכיר לי את התנהגות הרמטכ'ל אשכנזי מול שר הביטחון אהוד ברק (בכדי למנוע ממנו לבחור, בהתאם לסמכותו, את הרמטכ'ל שיחליף אותו) , ואת ההליכה של מאיר דגן לאמריקאים (בכדי למנוע מראש הממשלה ושר הביטחון לתקוף באירן).
כל האירועים הללו גובלים בביצוע הפיכות צבאיות – גם אם הם מבוצעים ללא אף יריה בפועל. רק באמצעות איומים בהפעלת כלי נשק כבדים.
4. להערכתי הטיפול הלקוי של שר הביטחון והרמטכ'ל בתופעת הסרבנות אינו חריג כלל.
אני חוששת שמה שהתחולל לנגד איננו לא היה איזשהו באג חריג במערכת מתפקדת היטב אלה פיצ'ר של המערכת.
הוא מחזיר לשאלות מאוד קשות לגבי התפקוד הלקוי של הדרגים הבכירים ביותר של צה'ל. ואיך ניתן להסביר את התמשכותם.
לדוגמא:
– כיצד לצד תקציבי הענק המופנים למערכת הביטחון (גם בשל הדאגה לפנסיות תקציביות אדירות לבכירי צה'ל ופורשיו ) הצבא לא מצליח להשאיר בקבע סגנים וסרנים מצטיינים?
שיחידות לא מעטות של לוחמים בצה'ל מתלוננות על אי אספקת מזון באיכות ובכמות סבירה, ואפילו על כך שהם הולכים לישון רעבים? הרי מדובר באחוז זערורי מתקציב צה'ל.
– מדוע עדין לא הוקם חיל טילים? מדוע העורף הישראלי, למרות כל האזהרות, כל כך חשוף לפגיעות?
– כיצד אחוז כה גדול מתקציב צה'ל מופנה למטוסי חיל האויר ( למרות שהמטוסים אפילו לא יצליחו להמריא מבסיסי ח'א, לאחר שיותקפו בטילים)?
– איך "אישים" כמו יאיר גולן, יעלון, חלוץ וכד' וכד' הגיעו לצמרת הצבא או כל כך קרוב אליה?
– מדוע פעם אחר פעם התחזיות של "בכירי מערכת הביטחון", שמתפרסמים ברבים בכדי להשפיע על החלטות פוליטיות, מוכחות כמוטעות – אך הם לא מוקעים ולא מוחלפים.
הדוגמא האחרונה שעולה בראשי: הטענה שעלינו למסור שטחים ימים של ישראל שכוללים כנראה שדות גז, לידי החיזבאללה (לאיראן) בכדי לקבל שקט. וכך (ורק כך!) להבטיח שהחיזבאללה לא ירצה לתקוף אותנו.
אהבתיLiked by 3 אנשים
תוכנית סער מ 2021 לרפורמה
https://www.newhope.org.il/platform/%D7%AA%D7%9B%D7%A0%D7%99%D7%AA-%D7%A1%D7%A2%D7%A8-%D7%9C%D7%AA%D7%99%D7%A7%D7%95%D7%9F-%D7%9E%D7%A2%D7%A8%D7%9B%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%A9%D7%A4%D7%98/
אהבתיLiked by 1 person
https://www.srugim.co.il/779134-%D7%93%D7%99%D7%95%D7%95%D7%97-%D7%94%D7%A9%D7%91%D7%99%D7%AA%D7%94-%D7%91%D7%94%D7%A1%D7%AA%D7%93%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%AA%D7%95%D7%90%D7%9E%D7%94-%D7%A2%D7%9D-%D7%9C%D7%A9%D7%9B%D7%AA-%D7%A0%D7%AA
אהבתיאהבתי
אני מאמין שארנון היה מתואם עם נתניהו.
רק הסיבה לכך שנתניהו רצה בכך לא ברורה דיה.
אהבתיאהבתי
ותודה רבה לי.ד. שמארח אותנו בבלוג שלו.
אהבתיLiked by 1 person
לכבוד הוא לי יאיר
אהבתיLiked by 1 person
נראה שהפסיכוזה דועכת, אנשים מאבדים עניין ולא יחזרו להפגין לאחר פסח גם אם יעבירו את הרפורמה.
אהבתיאהבתי
במצב הזה שאין לממשלה לא חרב ולא ארנק תמהני אם שווה לממשלה להעביר את הרפורמה רק כדי שבג"ץ יפסול אותה באופן לא דמוקרטי ויצור את התקדים לפסילת חוקי יסוד בידי בג"ץ. דומני גם שעכשיו עיקר האיום יבוא מפיזור הכנסת על ידי החוליות החלשות בליכוד שנבהלות מארצות הברית. לפי מה שמסתמן השיחות יסתיימו בלא כלום ואז יאיר לפיד יעלה הצעה לפיזור הכנסת ובחירות חדשות. עדיף להתרכז בהעברת התקציב וייצוב הממשלה כאשר עם מערכת המשפט צריך לבוא חשבון על ידי אי כינוס הוועדה לבחירת שופטים.
אהבתיאהבתי
השמאל בפעולה
https://www.inn.co.il/news/597024
אהבתיLiked by 1 person
משפט מפתח של יאיר:
"ולכן חשוב להבין שעדיף לא לצאת עם כלום מהשיחות בבית הנשיא מאשר עם הסכמה שתסרס את יכולת העם לעשות שינויים בעתיד הבינוני."
הבעיה היא שזה התרחיש הסביר ביותר שיצא מבית הנשיא
אהבתיLiked by 3 אנשים
זה היה הדרך לסיים את המחאה עכשיו וזה הצליח.
אהבתיאהבתי
יאיר גולן היה דווקא חייל טוב. היו איתו רק שתי בעיות – המריבה שלו עם הדתיים המכניסטים והרצון שלו בגיל 50 להפוך לטרול. זה קצת משונה שסגן רמטכ"ל רוצה להיות טרול אבל זה מה שהוא רצה.
אהבתיLiked by 1 person
ראייה נוספת לסיאוב של צבא ההגנה לישראל.
עוד ארגון ענק, עתיר משאבים, שאין אף גוף שמסוגל לבקר אותו ואת בכיריו. מה שמראה מה צומח בארגונים עוצמתים מדי, שאור השמש לא שוזפת לעולם.
מצד שני, אני די אמביוולנטית לגבי פרסום מידע זה ברבים.
לתפיסתי הימין במילא שקוע מדי בכל העוולות שנעשו לו בעבר ( מגירוש התימנים מכינרת ועד לגירוש מגוש קטיף). הוא ממש אינו זקוק לראיות לעוולה נוספת.
מה עוד שסביר שהעדויות לאפליה במיונים ליחידות המובחרות של צה'ל יסיחו את דעתו מפעולות עומק חיוניות לשיפור העתיד של ילדיו.
מהמשימה העיקרית איך לגרום לכך שבכל (או לפחות רוב) בתי הספר בפריפריה ניתן יהיה ללמוד 5 נקודות במתמטיקה, פיזיקה ומחשבים. ורבים גם יעשו זאת. מה שיחייב השגת תקציבים של "אפליה מתקנת", לפיצוי על העדר יכולת ההורים בפריפריה לשלוח את ילדיהם לקייטנות מדע ושו'ת בחטיבת הביניים, ולתשלום למורים פרטים בכדי שילדיהם לא ינשרו מ 5 יחידות ל 4 או 3 יחידות ועוד.
כלומר מעבר הימין הישראלי מדגש על העבר לדגש על העתיד.
אהבתיLiked by 1 person
הופתעתי קצת לראות חוסר ייצוג פוליטי בנציגות של הליכוד בבית הנשיא.
נכון שרון דרמר שם, אבל זה נראה יותר מהלך של נתניהו לתת לרון דרמר לצבור ניסיון, כלומר שנתניהו לא תופס את זה ברצינות (או שיש רצון לשוות לזה מקצועיות ולא פוליטיות – אם-כן זאת לדעתי טעות).
בקשי ואיינהורן רציניים (לא מכיר את פוקס) אבל הם אנשי ה-system. חסר כאן מישהו מ-product או customer successes שרואים את הרצונות של העם.
אהבתיאהבתי
אולי זה ילמד את הכנסת להבא לבחור נשיא ללא רקע פוליטי. אפילו יהורם גאון היה מצליח פה טוב יותר.
אהבתיאהבתי
א.ר.,
ומה הייתה האופציה? מרים פרץ?
דמות מרשימה ומדהימה, אבל אני לא רואה אותה מצליחה לעשות משהו במקרה דנן.
אהבתיאהבתי
יאיר כתב:
"… אני מקווה שהפסיכוזה ההמונית תעבור ונוכל לשוב ולשוחח כידידים.
אתה צודק שכשמדובר במשפחה אז אנחנו יותר אוהדים ומחפשים את המשותף ולא את המפריד. אני מקווה שגם הם יעשו כן. …"
———
מודה שאני די בפניקה. ובעיקר ממה שיקרה במפגש בליל הסדר.
רבים מדי מבני משפחתי המורחבת וספיחיהם הפכו למפגינים פנאטים, המדקלמים סיסמאות שנאה כלפי נתניהו, משפחתו, מצביעיו ותומכיו הישירים והעקיפים. כולל כמובן גם כלפי "המשיחיים" והחרדים".
אני חוששת מהיווצרות קרעים שיהיה קשה מאוד לאחות בעתיד.
כבר הצעתי שלא נדבר בליל הסדר על פוליטיקה, אך חוששת שחלק לא יצליחו להתאפק, והשאר "ידחפו" להגיב.
עלה בדעתי להציע לתת נקודה חיובית לכל ילד שיצליח לתפוס מבוגר שיוציא מפיו איזושהי מילה אסורה (על פי הרשימה שאכין להם). ולצעוק בקול רם את שם העברין והמילה שביטא. הילד שיצליח לזכות במירב הנקודות יוכרז כמנצח, ויקבל ממני מתנה ששווה בערכה, או אפילו עולה, על המתנה שיקבל מוצא האפיקומן.
תוהה האם זה יעזור למנוע קרעים בלתי ניתנים לאיחוי במשפחתי.
אהבתיאהבתי
האמת שאני מבין אותך קמילה. יש לי במשפחה צד שמאלני שאחרי התבוסה השבוע
התנתקתי מהם ליומייים מהווטסאפ. כל פעם שהם דיברו על הפגנות ותיאומים הרגשתי
כיצד הם מכניעים 64 מנדטים. לבסוף לא יכולתי לסבול את זה.
אפשר לעשות שני דברים -או לשקול לעשות ליל סדר מצומצם משפחתי (לקחים
מהקורונה…), או פשוט להבליג.
לא קל.
אהבתיאהבתי
יש לי חבר שהגיע לפני שבוע לבית משפחת הורי אשתו לשבת.
בשבת הגיעו, כמו הרבה פעמים, גם גיסו וגיסתו שהם חילונים (ראיתי את כולם בשמחה משפחתית שלהם וראיתי את המנעד של האחים שם, מהגיס והגיסה שהם חילונים ועד החברים שלי שהם חרד"לים, ובאמצע יש דתיים "רגילים").
אז החבר שלי סיפר לי שכשהם ישבו לשולחן שבת היו שתיקות מצד הגיס. החבר שלי ניסה לדבר איתו ולדובב אותו אבל הוא שתק. בשלב מסוים הוזכרה הרפורמה והוא פלט משפטים בסגנון "בגללכם אני לא יכול לחיות פה".
בקיצור, זה נכון לבקש מראש להתעסק בילדים ובחג ולא בפוליטיקה – אבל אם זה עולה אז לשתוק ולא להשתיק. עדיף להוריד את הראש.
אהבתיאהבתי
היא היתה נותנת חנינה לביבי וככה מוציאה חלק גדול מהאוויר של המחאה. היו לי תקוות מהנשיא שהכזיב אותי מאד. נראה שהמשקעים מ"נתניהו מאוחדת" גדולים מידי מכדי שיעשה את הדבר הנכון לטובת עם ישראל.
אהבתיאהבתי
אני לא יודע אם זה נכון ליצור סדר פסח נפרד.
אם אפשר להחליט מראש לא לדבר על פוליטיקה אז עדיף לשבת יחד.
רק אם ישיבה משותפת תגרום ליותר עימותים – אז כדאי לומר משהו בסגנון "אנחנו מאוד אוהבים אתכם ובגלל המתיחות הציבורית שנוצרה אנחנו לא רוצים להגיע איתכם לעימותים, אבל אנחנו מחכים לסדר של שנה הבאה / לחופשה המשפחתית הקרובה בקיץ / …. בכדי להיפגש עימכם".
אהבתיאהבתי
קמיליה
"מתנגדת לכל הפחתה בחשיבות תופעת הסרבנות.
לתפיסתי האפקט המצטבר של עוד ועוד מכתבי סרבני שירות הוא זה שהכניע לבסוף את נתניהו וגרם להתקפלותו."
לא התכוונתי להמעיט בחומרת הסרבנות. יש שני דרכים להתמודד איתה הכלה +כניעה או ענישה והוקעה. הדרך שנתניהו הלך בה אומנם כרגע תפסיק " עוד ועוד מכתבי סרבני שירות" אבל מעבר לרגע לטעמי זו התנהלות אסונית שנותנת לסרבנות מקום מכובד סביב השולחן
אהבתיאהבתי
חנינה נשיאותית לנתניהו תחליש את המחאה? בדיוק להיפך. היא תשמש נשק בידי השמאל להוכיח שהמערכת הפוליטית מושחתת ושצריך בית-משפט שיציל את עצמנו מעצמנו.
אהבתיאהבתי
יאיר
מרים פרץ גם אם לא היתה עושה כלום זה כבר טוב. מתווה הנשיא היה אחד הגורמים להעמקת הפילוג.
אהבתיאהבתי
ענק בישל דיסה כתב:
" … . חוסר היכולת לתקשר לחלוטין עם אנשי השמאל הוא דבר שאולי שווה מחקר רציני. אולי הוא נובע מרגשי העליונות שלהם. …"
—————
כמי שנמצאת במיעוט במילייה המשפחתי והחברתי שלי, מובן שאני נדחפת להקדיש לנושא מחשבות רבות. למרות זאת עדין אין לי תשובות מספקות.
אני משערת ש*חלק* מהתשובה נמצא בסרטון, המופיע במעלה התגובות לפוסט זה, שמדבר על החזרות האינסופיות של אמצעי התקשורת אחרי מילות קוד מאוד טעונות רגשית. מה שגורר היפנוזה המונית / פסיכוזה המונית.
*חלק אחר* מההסבר הוא כנראה החרדה המאוד קשה, של רבים מהם, מהעתיד לקרות בישראל.
(ההבט השלילי של אורינטצית העתיד של השמאל בהשוואה לאורינטצית העבר של הימין).
רמת חרדה גבוהה מדי שגם הופכת אותם להרבה יותר פגיעים להיפנוזה המונית, וגם לפחות פתוחים להקשיב לתפיסות מציאות אחרות משלהם.
חרדה מהעתיד, שניתן לראות לא מעט דוגמאות לה אצל תמריץ. (ולפיכך, לפחות בעיני, בהחלט ניתן לסלוח לו. למרות שלהערכתי אין *עכשיו* כל טעם בהמשך ניסיונות ההידברות עמו).
הם חוששים מכל הדיבורים על עליית "אליטה חדשה", שתזרוק לפח הזבל של ההיסטוריה את ה"אליטה הישנה". כלומר, שתזרוק אותם עצמם. את אלו שמרגישים (בצדק או שלא הצדק) שהמדינה נוצרה בצלמם ובדמותם, ויקרו אסונות קשים אם תשתנה דרמטית.
אולי *חלקם* מוכנים לפנות מעט מקום ליד ההגה גם לימניים ולדתים לאומים "נורמלים"- אך הם לא מוכנים להפסיק להיות לפחות *חלק* מהמשפיעים העיקריים על עתיד המדינה. כלומר, אצל חלקם קיימת נכונות לשותפות אך לא לנישול.
הם מאוד מאוימים מהריבוי הדמוגרפי של החרדים ושל "המשיחיים".
בעיני הימין אין לקואליצית שמאל לגיטמציה ליצירת תלות במפלגות הערביות האנטי ציוניות. (להבדיל מיצירת שיתופי פעולה נקודתיים עם הערבים אך ללא תלות משעבדת ומסוכנת).
באותו אופן בדיוק, בעיני השמאל הקשה גם אין לימין לגיטימציה ליצירת תלות משעבדת ומסוכנת בחרדים ובמשיחיים.
הם מייחסים (להערכתי די בטעות) ל*רובם המכריע* של החרדים, החרדלים ונוער הגבעות מניעים שלילים ביותר. שלא לאמר אפלים. לדוגמא מוטיבצייות לרדוף להט'בים ולכולאם, אדישות מוחלטת לגורל המדינה בעת סכנה קיומית קשה ועוד ועוד. ואז, כמו ילד שחרד מהמפלצת שמתחת למיטתו, הם לא מסוגלים להאמין שהמפלצת הזו היא רק פרי דמיונם.
מכאן שהם משתוקקים למצוא דרכים לקשור את ידי הצד השני כך שסכנות אלו לא יתממשו גם כשהחרדים יהפכו לרבע, לשליש או אפילו חצי מהאוכלוסייה. (זוהי להערכתי אחת המוטיבציות שלהם להגיע לשיחות בבית הנשיא).
אהבתיLiked by 1 person
אני חושב שהכלה והוקעה של הסרבנות היא הדבר הנכון אבל לא ענישה. עדיף להיות חכמים ולא צודקים.
וזה מחזיר אותי בחזרה לדברים קודמים שאמרתי – מי שחושב שתהיה כאן הכרעה בנוק-אאוט – טועה ולא מבין את הסיטואציה. נוק-אאוט יגרום ל"הניתוח הצליח אך החולה מת".
מדובר כאן במהלך ארוך (לדעתי לפחות של שנתיים) שצריך להתכונן אליו וגם צריך להתארגן לניהול חיים רגילים ושיתוף-פעולה עם כולם במקביל לניהול המערכה הזאת.
י.ד, סליחה על הבקשה – אבל האם תוכל בהזדמנות לשנות את ההגדרות של הבלוג כך שלאחר שליחת תגובה יופיעו כל התגובות ולא מצב של "תגובות ישנות" בתחתית הדף? לא משהו דחוף.
(ראיתי שכבר שינית את מנגנון התגובות כך שלא יהיו שרשורים. תודה).
אהבתיאהבתי
קמיליה,
היטבת לתאר.
כל רצוני מהרפורמה הזאת, אינה להכחיד את השמאל או לנשל אותם, אלא להפוך אותם לחבר מסביב לשולחן בו מתקבלות ההכרעות. להוריד אותם מה"עיר השמימית" שבה הם התבצרו (בית המשפט העליון) ומשם הם טיווחו את כולם, אל שולחן בו הם יצטרכו לעשות סחר-מכר פוליטי, חברתי ותרבותי עם כולם.
אהבתיLiked by 1 person
משה,
הרצוג העמיק את הפילוג אבל הוא עדיין איש פוליטי ומרים פרץ לא.
ברגע שבוחרים מישהו – זה פוליטי – לא משנה איך תעטוף את זה. זה יכול להיות יותר פוליטי ופחות פוליטי אבל זה פוליטי. התפקיד הראשי של הנשיא זה הטלת הרכבת הממשלה שזה השיא של הפוליטיות שיש.
נכון שצריך לבחור בדמות שבאישיותה והתנהגותה היא מאוזנת ומסוגלת לחבר בין הצדדים – אבל הנשיא זאת פונקציה פוליטית איך שלא תסתכל על זה.
גם מרים פרץ אם הייתה נבחרת, מרגע היבחרה הייתה הופכת לאישיות פוליטית. זה בילד-אין במערכת.
אהבתיאהבתי
יאיר
לא מסכים איתך על הסרבנות. אני לא מדבר על 'ענישה' מיוחדת אלא על הענישה הרגילה המופעלת כלפי כל סרבן. הצורך להעניש את הסרבנים אינו מהמקום של צדק אלא מהמקום של חכמה. אי הענשת הסרבנים היא אמירה שהסרבנות לגיטימית.
אהבתיLiked by 1 person
הענישה המקסימלית שאני רואה היא שחרור משירות ולא יותר מזה.
אהבתיאהבתי
משה, געגועים לרפול שבזמנו מי שסירב או אפילו כתב בזכות סירוב פקודה עף (גרשון כהן עף ככה מהצבא לכמה שנים).
אהבתיאהבתי
תראה אם השינוי שעשיתי עובד.
אהבתיאהבתי
בודק
אהבתיאהבתי
עובד. תודה רבה!
אהבתיאהבתי
כאן זה כבר נראה שנתניהו הזמין את השביתה בהסתדרות
https://www.israelhayom.co.il/news/politics/article/13888647
אהבתיאהבתי
לא מפתיע
אהבתיאהבתי