הנחות היסוד הדתיות לאומיות

בפוסט הקודם נשאלתי על ידי קמילה מדוע החרדים לא נכללים בקבוצות הפנים דתיות לאומיות. התשובה שעניתי שהם לא מסכימים למערכת הנחות הדתית לאומית. מה שמזמין את השאלה מהי מערכת ההנחות או האקסיומות  הדתית לאומית?

בפוסט הנוכחי אנסה לענות על כך. חשוב להבחין כי הנחות הן עניין רחב יותר מאשר היחס לשאלות קונקרטיות כמו היחס למוסדות המדינה, לרצינות דתית או לתרבות המערב העכשווית שבהן בחנו קבוצות פנים דתיות לאומיות. הן מבטאות הסתכלות על העולם ועל האדם שקודמת לשאלות המעשיות וכך יוצרות הבחנה בין תרבותית. אני מזהה שלוש הנחות מרכזיות ואפשר תמיד להוסיף.

א. הנחת הכלליות. את ההנחה הזו אפשר להבין בעקבות תפיסת המוסר של קאנט לפיה המוסר מחייב כאשר הוא חוק כללי (צו קטגורי). על פי קאנט מעשה הוא מחייב כאשר הוא נכון לכלל בני האדם. את נקודת המבט הזו אפשר להרחיב מן המעשה המוסרי הפרטי לרצון הכללי החברתי. החברה כחברה צריכה רופאים, שוטרים, יצרנים ועוד. הדתיים לאומיים מוסיפים לטענה הזו גם לומדי תורה ואנשי הלכה – מדינה יהודית צריכה לכלול את מה שהופך אותנו ליהודים, קרי הברית שלנו עם ריבונו של עולם. אנחנו כפרטים צריכים לאמץ את נקודת המבט הזו ולפעול באופן שיתמודד עם הצורך להקיף את כלל ההיבטים של המציאות.. באופן המימוש יש מחלוקת בין הדתיים לאומיים הרגילים לחסידי הרב קוק. הדתיים לאומיים הרגילים מאמינים כי כל פרט צריך לכלול את כל ההיבטים בתוכו. כל פרט צריך להיות גם לומד תורה וגם עובד וגם חייל וגם מיישב את ארץ ישראל. חסידי הרב קוק מאמינים בחלוקת עבודה שבה כל פרט מתמקצע בכיוון שלו. זו לא מחלוקת מוחלטת. גם בשביל תלמידי הרב קוק האידיאל הוא שכל פרט יהיה תלמיד חכם וגם לוחם בצבא ומנגד גם דתיים לאומיים רגילים מכירים בחלוקת עבודה (בקיבוץ הדתי כדרכה של התנועה הקיבוצית פחות). ועדין ההבדל קיים ויש לו השלכות סוציולוגיות מסוימות בקצוות.

מבחינת החרדים אין בכלל קבלה של הנחת הכלליות. מה שחשוב זה שמירת מצוות והקהילה היהודית ומה שמעבר לא מעניין. במובן מסוים יש כאן המשך של התודעה הגלותית היהודית. יהודים בגלות נמנעו במכוון מלקבל אחריות כללית הן בהיבט הזכויות והן בהיבט החובות. העקביות הזו גרמה לכך שהטענה שהם עם בגלות נתפסה כאמינה על ידי החברה הסובבת. בארץ ישראל שבה היהודים הם חברת הרוב זה יותר מסובך. כדי לקיים את מדינת ישראל צריך גם ביטחון וכלכלה ולא רק תורה ויהדות. החרדים מנסים לאכול את העוגה ולשמור אותה שלמה. מצד אחד לקבוע מה ראוי להיות. מצד שני לא לשלם את המחיר של המציאות הקיימת.

ב. האמונה במשמעות הדתית של המדינה. דתיים לאומיים מאמינים כי הקמת המדינה מבטאת איזהשהו גילוי של ה' במציאות. מבחינתם הקמת המדינה לא היתה אירוע ניטרלי. בין אם הם מבינים את זה במשמעות הרחבה ביותר כמו תלמידי הרב קוק ובין במשמעות מצומצמת יותר עדין יש תפיסה שהקמת המדינה איננה אירוע ניטרלי מבחינה דתית. מסיבה זו הם מוסיפים את טקס קבלת עול מלכות שמים בסוף תפילת ערבית של יום העצמאות. העמדה הזו חריגה הן ביחס לחרדים שתופסים את המדינה באופן ניטרלי במקרה הטוב או כמעשה שטן במקרה הרע (סאטמר) והן ביחס לחילוניים שכופרים בכל משמעות דתית של המדינה.

ג. הנחת החירות והאקטביזם. הדתיים לאומיים מאמינים בחירות העצמית של הפרט והלאום. כאנשים מאמינים הם לא מתכחשים להלכה אבל מעבר להלכה הם מאמינים בערך החירות של האדם. יש לכך השלכות בכל המישורים כולל המישור האישי. בחברה הדתית לאומית מי שיוצר את הזוגיות אלו בני הזוג ולא גורמים חיצוניים כמו ההורים והחברה. המשפחה מלווה את התהליך אבל היא לא יוצרת אותו. באופן דומה הציונות הדתית מאמינה בציונות כעניין אקטיביסטי של תנועה מלמטה למעלה. אין כאן גאולה מלמעלה אלא אנחנו בעצמנו שותפים בגאולת הארץ ובקימומה. זה שונה מאד מהחרדיות הכופרת באקטביזם ומאמינה כי האדם כפוף למערכות חברתיות. זה מסביר את הקשר בין ישיבת מרכז הרב לנוער הגבעות. נוער הגבעות פועלים באופן אקטיבי לקומם את ארץ ישראל מעפרה. הם לא מצפים לגאולה מלמעלה אלא פועלים באופן ישיר להביא אותה בעולם הזה.

מערכת ההנחות שציירתי כאן משותפת למרבית הדתיים לאומיים הרגילים. אולם כמו כל תופעה אנושית גם כאן יש קצוות. ועדין ההסכמה על חלק מהנחות היסוד יוצרת שפה משותפת לכלל הציבור הדתי לאומי השונה מהשפה החילונית או החרדית.

13 תגובות בנושא “הנחות היסוד הדתיות לאומיות

  1. אז מה רוצים החרדים? למה הם מצפים? זה מצב אדיש כמו אבן שיושבים ככה לא מעורבים בכלום ומחכים שהמשיח יבוא?
    ומה עם החלק שהם נעזרים בכבדות במדינה? זה משחק איזה תפקיד מצפוני?

    אהבתי

  2. תודה על הרחבת תשובתך (מהפוסט הקודם).
    עלי להודות שחשדתי שחלק מהחרדים וחלק מהדתים לאומיים הרבה יותר דומים זה לזה מכפי שברצון שני המחנות להודות. שההבדל העיקרי בינם הוא בהשתייכותם הסוציולוגיות.
    האם נולדו במשפחה שלראשיה כיפות שחורות *או* כיפות סרוגות, ומה התנוסס על ראשי חבריהם בבית הספר ומוריהם.

    מצד שני, תשובתך מטילה ספקות רבים יותר באפשרות שתהליך ה"ישראליזציה", שעובר על המגזר החרדי, יוביל רבים מהם למגזר הדתי – לאומי. תהליך שהייתי מייחלת לו.

    Liked by 1 person

  3. כתבת:
    " … הדתיים לאומיים הרגילים מאמינים כי כל פרט צריך לכלול את כל ההיבטים בתוכו. כל פרט צריך להיות גם לומד תורה וגם עובד וגם חייל וגם מיישב את ארץ ישראל. חסידי הרב קוק מאמינים בחלוקת עבודה שבה כל פרט מתמקצע בכיוון שלו …"
    ——————-
    לא ברורה לי השאיפה (?) של הדתים לאומים הרגילים שכל פרט יהיה כל כך רב תחומי, עד שתבוטל כל חלוקת עבודה וכל התמחות.
    חלוקה שאגב אמורה לתרום רבות ל"עושר העמים" / לשגשוג המדינה.

    שמעתי סיפור (שאין לי מושג האם הוא נכון) שחברי קיבוץ דתי פנו לרב קוק (?) בשאלה איך יוכלו לחלוב בשבתות את הפרות ברפת שהקימו. כשענה להם "מה הבעייה? בשבתות יחלוב גוי של שבת", הם סרבו לקבל את הצעתו. לתפיסתם של אותם חברי קיבוץ דתי אסור להפקיד עבודות חיוניות בידי גויים, וחובה לאפשר למספר יהודים לבצע גם עבודה זו.ץ אך לא נובע מכך ש*כל* היהודים אמורים להשתתף בחליבת פרות.
    באופן דומה, דתים לאומיים יטענו בימנו שאסור להפקיר את מתקני חברת החשמל, בתי החולים, הצבא, המשטרה וכד' של מדינת ישראל – בידי גויים של שבת. שחיוני שניתן יהיה להפעילם רק / בעיקר ע'י יהודים.

    כפי שהבנתי, לחרדים אין כל בעייה שמפעלים חיוניים, כדוגמת חברת החשמל ובתי החולים, יופעלו בשבתות ובחגים רק ע'י לא יהודים.
    כלומר, הבעייה אינה קשורה לתמיכה / להתנגדות לחלוקת עבודה והתמחות אלא למידת האחריות לכלל המדינה. הדתיים הלאומיים חושבים כרוב והחרדים כמיעוט.
    האם הבנתי נכון?

    Liked by 1 person

  4. בקיבוצים זה היה די מקובל. אדם יכול להיות רמטכ"ל וגם קוטף תפוזים בקטיף. כולם אחראים להכל. אני מסכים שפרקטית זה לא ישים אבל זו צריכה להיות צורת החשיבה. זה אומר שאנחנו אמורים להיות מסוגלים להתמודד עם כל דבר במציאות. אני קורא הרבה תשובות של הרב בן ציון מוצפי באתר שלו. הוא תמיד ממליץ לנשים להיבדק ולקבל טיפול מרופאות אבל הוא לא ידבר על הצורך של נשים ללכת ללמוד רפואה. את זה רק מזרוחניקים יעשו. הדבר נכון גם לביטחון, למדעים, לספרות ולכל דבר. המזרוחניקים משלמים מחיר כבד על הנכונות הזו אבל היא משקפת את האמונה שלהם שאי אפשר לברוח מלקיחת אחריות על כל היבט במציאות.

    Liked by 1 person

  5. החיים הם לא רק אידיאולוגיה אלא גם סוציולוגיה. ובקבוצות גבוליות יש אכן חפיפה בין אורח החיים החרד"לי לאורח החיים החרדי (בלי לימודי חול ושירות צבאי מינימלי). חפיפה דומה יש לכיוון הצד השני עם חילוניים. ואולי עצם החפיפה מלמדת שהציונות הדתית אכן מתפרסת לכל הכיוונים.
    לגבי חרדים קטונתי מלהגיד מה יקרה.

    Liked by 1 person

  6. מתקשר עקיפות לנושא,

    1. מסקרנת אותי עמדת המגזר הדתי לאומי, בהשוואה למגזר החרדי ובהשוואה למגזר החילוני – ציוני, לגבי ט'ו בשבט.
    2. אני חוששת שבנושא ספציפי זה – העמדה החרדית היא זו שניצחה. שבימנו היחס לט'ו בשבט ומנהגי החג מאוד דומים ליחסם של היהודים בגלות לחג זה.
    אם אכן גם לתפיסתך העמדה החרדית, בנושא ט'ו בשבט בימינו היא זו שניצחה – איך אתה מסביר זאת?

    בכל מקרה, חג שמח לך ולכל שאר קוראי הבלוג והמגיבים בו.

    הרקע לשאלתי:
    הבוקר כתבתי בבלוג תמריץ תגובה לרגל ערב ט'ו בשבט. תגובה שהתייחסה עקיפות לנכונותו של תמריץ להצדיק ירידה מהארץ ואפילו לדרבנה (כיון שישראל עלולה, לתפיסתו, להשתנות לרעה). במקום להישאר בה ולהילחם על צביונה.
    (מצ'ב א')

    מספר שעות לאחר מכן די הופתעתי לקרוא רשומה שלמה של אבשלום בן צבי בבלוג עמדת תצפית, ברוח די דומה לשלי, על המשמעות הציוניות העמוקות שהיו בעבר לטו' בשבט. חג שנועד לקדם את המציאות הארץ ישראלית לכיוון החזון הנכסף.
    (מצ'ב ב')

    אבל בבתי הספר הממלכתים – כללים כבר לא מוציאים את הילדים לנטוע עצים. רק מבקשים מהם להביא לארוחת עשר פירות יבשים ומיובשים.
    מנהג שהוא כנראה מאוד דומה למנהגי החרדים, בארץ ובתפוצות כאחד , לחג זה .

    ##################
    א. התגובה שפרסמתי בבלוג תמריץ,
    _______________________________
    בהזדמנות של ערב טו' בשבט.
    היה בעבר אחד החגים הציוניים החשובים ביותר בלוח השנה.
    (צר לי שהתפוגג לחג בליסת פירות מיובשים (עתירי סוכר וגופרית) תוצרת חקלאי טורקיה.)

    התשובה הציונית לעידוד ירידה מהארץ, כיון שמשהו בה לא מוצא חן, היא לגייס המונים בכדי לנקוט בצעדים אקטיביים לשיפור המצב.

    חשוב לזכור שהחלוצים, שברובם הגיעו מאירופה, לא התפעלו מהרי טרשים קרחים וצהבהבים. לפיכך המוני ילדים ומבוגרים נטעו עצים ושרו "זה היום ניטע ונשתול, ונכה פה שורש. עוד שנה ועוד שנה – והנה פה חורש ….. מה לי סלע? מה לי חול? יד ויד עודרת. תיף ארצנו הקטנה – ארץ לתפארת …".

    ב. הרשומה מהבלוג עמדת תצפית,
    טו בשבט – חג הקשר למולדת
    _____________________________
    " … כאשר הופיע והתפשט בקרב הקהילות היהודיות בגולה, היה ט"ו בשבט לחג הגעגוע לארץ ישראל. היהודים, ובעיקר הילדים, נהגו לאכול בחורף פירות המסמלים את הארץ החמה, ולדבר בשבחה של ארץ ישראל. הגעגועים לארץ ישראל ביטאו גם את מצב הגלות שבו חיו היהודים. מרכזיות ארץ־ישראל במורשת היהודית הופכת את הכמיהה אליה ליסוד שמותיר את היהודי בגלות כאדם ללא מולדת. אם יהפוך את ארץ מגוריו למולדתו, יאבד מרכיב מרכזי ביהדותו.
    והנה הציונות לא רק החזירה את היהודים לארץ ישראל, אלא גם החזירה להם את מושג המולדת.

    כתב אהרון דוד גורדון (תרע"ד, 1913):
    "אין בעולם ארץ מלבד ארץ-ישראל, אשר היהודי יכול לטעום בה טעם ארץ מולדת, ארץ מולדת אמיתית, טבעית. אמנם אנחנו נתרחקנו מארצנו, וארצנו, כל זמן שאנחנו בגולה, רחוקה מלבנו. אבל די ליהודי בעל נפש לבוא לארץ-ישראל, לחיות ולעבוד ולסבול בארץ-ישראל, העיקר לעבוד בארץ-ישראל, לעבוד בתוך הטבע ולחיות את הטבע הארצישראלי, לחיות את חורבן הארץ עם הצער שבחורבן והגבורה שבחורבן שלה, בשביל לטעום ולהרגיש מה היא ארץ מולדת לאדם, מה יכולה ארץ מולדת לתת לאדם, ומה יכול אדם לתת על ארץ מולדת. אם אין אנחנו יכולים עוד לראות את עולמנו בארץ-ישראל, הנה יכולים אנחנו, לפחות, לראות בה את מקומו של עולמנו."
    בארץ־ישראל יכול היהודי להרגיש באופן מלא שהוא במולדתו, ולפעול בלב שלם למען שיפור החיים המשותפים במולדת.
    חג ט"ו בשבט בארץ כבר אינו חג של געגוע. טוב שיהיה חג של ביטוי וחיזוק הקשר למולדת, באמצעות חיזוק ההיכרות עם הטבע, הסביבה והאדם שבקרבת מגוריו הישירה של האדם. טוב שייתן ביטוי סמלי ומעשי להשתתפות האדם בשיפור החיים בה בדמות נטיעת וטיפוח עצים או בדרך אחרת שתימצא מתאימה.

    אהבתי

  7. זה נושא מורכב. זמן נטיעת אילנות בארץ ישראל היה בשלהי הקיץ לפני החורף . זה הזמן האופטימלי לעץ להיקלט בקרקע כדי להנות מעונת הגשמים המלאה (לכן לפי הגמרא מי שנוטע אילן 30 יום לפני א בתשרי הנטיעה נחשבת שנה שלמה לעניין עורלה).
    ההסטה של נטיעת אילנות לטו בשבט נבעה למעשה מהמנהג המסורתי לאכול פירות האילן של ארץ ישראל. לא בטוח שזה טוב לאילנות. הציונות כתנועת התיישבות השתמשה בתאריך המסורתי כמנוף לישוב ארץ ישראל. יש עדין תנועות נוער דתיות שיוצאות למסע טו בשבט ונטיעת אילנות. רובנו בורגנים למדי ולכן כפי שכתב עמיחי מסתפקים במנהג המסורתי:
    https://yuddaaled.wordpress.com/2023/02/05/%d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%98%d7%95-%d7%91%d7%a9%d7%91%d7%98/comment-page-1/#comment-1453

    אהבתי

  8. לגורג וון 1
    ברור שאיני יודעת מה נהוג בחברה החרדית בטו' בשבט.

    ניחושים פרועים שלי:
    1. הדגש במגזר החרדי עבר מהאילנות / מהעצים אל פירותיהם. כנראה אוכלים הרבה פירות, בלי להתייחס יותר מדי לשאלה מי בעצם נטע את עצי הפרי וטיפל בהם, והיכן בדיוק עשה זאת. כלומר, הדגש הוא על מה שמונח על שולחן האוכל. לא לשאלה איך נוצר ואיפה.
    (די בדומה להתעלמות החרדית מהשאלה מה יש לעשות בכדי שיהיו מספיק רופאות, בכדי שהיה מי שיטפל בכל הנשים החרדיות).

    2. בשנות שמיטה החרדים מאוד יקפידו לאכול פירות ש*לא* גודלו בארץ ישראל, אלא רק מיבוא. במילא ערך שמירת החקלאות העברית מאוד נמוך בעיניהם עד שלילי.

    אשמח לדעת האם כן/לא ניחשתי נכון.

    אהבתי

  9. במרחב שאני מכיר לא עושים כלום מלבד תפילה או אכילה מועטה מאוד. אצל חסידים זה כבר הופך למסיבה ואולי יש לכם טקס לאכול מהמון פירות. לגבי מקובלים, איני יודע. מדובר בחג מתפתח. לדעתי הוא מושפע מדפוסים צרכנייים כמו חג האהבה.

    Liked by 1 person

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s